Secondary Adv

10 ujevarat me te larta ne bote

Share on Google+

Ujëvarat janë një tjetër pasuri e natyrës të cilat ofrojnë një peizazh të pakrahasueshëm dhe na vërtetojnë edhe njëherë fuqinë madhështore krijuese të natyrës. 

 

Ujëvarat janë të shumta në botë, dhe gati çdo vend zotëron burime të tilla ujore të cilat rrjedhin nga lartësitë e maleve. Edhe në vendin tonë numërohen disa të tilla, sigurisht të vogla krahasuar me ato të cilat mund të gjenden në disa vende të tjera të botës. Duke qëndruar këtu, tek ujëvarat më të larta në botë, kemi arritur të përzgjedhim një grup prej 10 prej tyre. 10 ujëvara të cilat burojnë dhe rrjedhin nga lartësi të mëdha, dhe gjenden të shpërndara nëpër vende të ndryshme të botës. Njihuni më nga afër me secilën prej tyre, vendodhjen si dhe lartësitë përkatësenga ku rrjedhin.     

 

1. Angel Falls, Venezuelë, Amerika Jugore   

Lartësia: 979 metra 

2. Ujëvara Tugela, Afrika e Jugut

Lartësia: 948 metra  

3. Cataratas las Tres Hermanas, Peru

Lartësia: 914 metra 

4. Ujëvara Olo’upena, Shtetet e Bashkuara   

Lartësia: 900 metra 

5. Ujëvara Yumbilla, Peru 

Lartësia: 896 metra 

6. Ujëvara Vinnufossen, Norvegji

Lartësia: 860 metra 

7. Ujëvara Balåifossen, Norvegji   

Lartësia: 850 metra   

8. Ujëvara Pu’uka’oku, Shtetet e Bashkuara

 Lartësia: 840 metra 

9. Ujëvara James Bruce, Kanada

 Lartësia: 840 metra 

10. Ujëvara Browne, Zelanda e Re

Lartësia: 836 metra


Më të lexuarat