Secondary Adv

Njihuni me robotin udherrefyes ne Lojrat Olimpike 2020

Share on Google+

Japonia ka krijuar robotë të cilët do të vendosen në stacionet e metrosë së Tokyos, dhe do të shërbejnë për të orientuar turistët gjatë Lojrave Olimpike 2020.   

 

Roboti me gjashtë këmbë me emrin Arisa, i krijuar nga Qeveria Metropolitane e Tokios, do t'u japë udhëtarëve të metrosë udhërrëfime dhe do tu tregojë atyre rrugën për tek tualetet publike. 

 

Tokio po përballet me një fluks prej miliona spektatorësh për ngjarjen e ardhshme ndërkombëtare që do të presë për herë të dytë në histori, që pas asaj të vitit 1964. Një popullsi e plakur dhe shkalla e ulët e lindjeve ka rezultuar në një mungesë kombëtare të punës, duke nxitur nevojën për robotë si Arisa që dinë shumë gjuhë për të drejtuar lëvizjen e turistëve të huaj. Roboti i gjeneratës së ardhshme shoqërohet me një monitor me prekje dhe mund të flasë japonisht, anglisht, gjuhën kineze dhe koreane.  

Jo vetëm që ajo mund tu tregojë vizitorëve në lidhje me atraksionet turistike lokale dhe se si të ndryshojnë trenat. Arisa, e cila u zhvillua nga kompania japoneze e teknologjisë Aruze Gaming dhe THK me bazë në Çikago, i ka impresionuar tashmë banorët me ndërveprimin e saj "të shpejtë dhe të lehtë". Z. Tanaka, drejtor i organizatës sportive të të rinjve Japanese Sports Hub, beson se Arisa do të zërë një rol kyç gjatë Lojërave Olimpike të 2020. 

'Roboti është një robot i gjeneratës së ardhshme që reagon më mirë dhe më shpejt se sa imagjinoja. Ndërfaqja e përdoruesit është veçanërisht e madhe, "tha ai. Arisa ka përfunduar dy teste në stacionin e metrosë Ueno-Okachimachi dhe Tochomae në fund të vitit të kaluar. Zyrtarët thonë se po përgatiten për një test të dytë në pesë stacione të tjera në shkurt për të përmirësuar shërbimin midis turmave të vizitorëve. 

 

Sipas Takayuki Saito në Zyrën e Punëve të Përgjithshme të Tokios, qyteti do të vazhdojë të studiojë se si robotët si Arisa mund të përdoren në të ardhmen për të rritur funksionin në vende të ndryshme nëpër metro. Meqenëse shumica e vullnetarëve olimpikë nuk janë mjaft të njohur me planin e qytetit dhe sistemin e metrosë për të ndihmuar në mënyrë efektive vizitorët, inteligjenca artificiale e Arisës do të mbushë boshllëqet për të ofruar mbështetje të paanshme.


Më të lexuarat