Secondary Adv

NASA konfirmon, 2018 nder vitet me te nxehta

Share on Google+

NASA ka zbuluar se viti 2018 ishte zyrtarisht viti i katërt më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë, gjithashtu konfirmohet tendenca e vazhdueshme e temperaturave ekstreme.   

 

Shifrat tregojnë se viti 2018 ishte 0.83 ° C më i ngrohtë se temperatura mesatare e matur në mes të viteve 1951 dhe 1980. Shkencëtarët në Institutin Goddard të NASA në Nju Jork thonë se kjo i bën pesë vjetët e fundit më të ngrohtat të regjistruara në një gjysëm dekade. 

 

Ekspertët nga Organizata Boterore Meteorologjike (WMO) thonë se periudha e zgjatur e temperaturat rekord është më e rëndësishme sesa rritja e viteve individuale. Bazuar në janarin e nxehtë të Australisë dhe në ftohjen ekstreme të motit në SHBA në muajin e kaluar, ngrohja globale duket e vendosur të vazhdojë të thyejë rekordet në 2019 dhe më tej, thonë shkencëtarët."Tendenca afatgjate e temperaturës është shumë më e rëndësishme se renditja e viteve individuale dhe kjo prirje është një ngritje", tha Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Meteorologjike Botërore. 

'20 vitet më të ngrohta në temperatura rekord kanë qenë në 22 vitet e fundit. Shkalla e ngrohjes gjatë katër viteve të fundit ka qenë e jashtëzakonshme, si në tokë dhe në oqean. Temperaturat janë vetëm pjesë e tregimit. Klima ekstreme dhe me ndikim të lartë prekën shumë vende dhe miliona njerëz, me pasoja shkatërruese për ekonomitë dhe ekosistemet në vitin 2018."Shumë nga ngjarjet ekstreme të motit janë në përputhje me atë që presim nga një klimë që ndryshon. 

 

Ky është një realitet me të cilin duhet të përballemi. Reduktimi i emetimit të gazeve të serrave dhe masat e adaptimit të klimës duhet të jenë një prioritet i lartë global. Revolucioni industrial filloi një proces të emisioneve të dioksidit të karbonit i cili ka parë aktivitetet njerëzore që lëshojnë gaze serë në atmosferë. Kjo ngroh atmosferën dhe rrjedhimisht sipërfaqen e planetit. Modelet e motit global bëjnë që planeti të ngrohet në mënyrë të pabarabartë. 'Ndikimet e ngrohjes globale afatgjatë tashmë janë duke u ndier, në përmbytjet bregdetare, valët e nxehtësisë, reshjet e forta dhe ndryshimet e ekosistemit', tha Dr Schmidt. 

Analizat e temperaturës së NASA përfshijnë matjet e temperaturës së sipërfaqes nga 6,300 stacione moti, vëzhgimet e bazuara në anije dhe avionë të temperaturave të sipërfaqeve të detit dhe matjet e temperaturës nga stacionet kërkimore në Antarktidë. Marrëveshja e Parisit është një prej masave të marra kundër ngrohjes globale, një përpjekje ndërkombëtare e ratifikuar në vitin 2015 për të kufizuar ndryshimet klimatike. Ajo përcaktoi objektiva për të kufizuar ngrohjen globale në të paktën 2 ° C mbi nivelet para-industriale dhe, në rastin më të mirë, nën 1.5 ° C.


Më të lexuarat