Secondary Adv

Krijohet pelhura qe balancon temperaturen e trupit

Share on Google+

Shkencëtarët kanë arritur të krijojnë një material cope që nxehet kur dikush ka shumë ftohtë dhe e kundërta ftohet kur personi që e vesh ka vapë.     

 

Pra materiali i copës në momentin që dallon ndryshime në temperaturën e trupit të njeriut reagon duke e rregulluar atë. Copa është e përbërë nga materiali i leshtë i zakonshëm, por e veshur me një shtresë super të hollë metali të përçueshëm. 

 

Krijuesit e saj pretendojnë se është një zgjidhje shumë e mirë dhe efektive për të ngrohur apo ftohur trupin, pra për të balancuar temperaturën në varësi të gjendjes së njeriut, duke ndryshuar  temperaturën e trupit deri në 35 përqind. Materiali mund të lahet siç bëhet me veshjet e zakonshme dhe pritet të jetë vetëm rreth 5 dollarë më i shtrenjtë. Profesor Min Ouyang, i cili ndihmoi në krijimin e materialit nga Universiteti i Marylandit, tha: 'Ky material u krijua me idenë e të siguruarit që dikush të mund të qëndrojë i rehatshëm. 

 

"Ata nuk duhet të heqin rroba, apo të shtojnë veshje më shumë duke u përpjekur të arrijnë një temperaturë të rehatshme. 'Nëse dikush është ulur në një zyrë dhe ndjen vapë, nuk ka nevojë të ndezë ajrin e kondicionuar ose të ndryshojnë veshjen e tij. Kjo tekstile mund të rregullojë temperaturën e tyre për ta.'Pëlhura nën metal zbulon nëse dikush po bëhet paksa i ngrohtë, pasi lëkura e tyre bëhet e lagur me djersën. Kjo shkakton që fibrat e pëlhurës të tkurren dhe të afrohen më afër, duke krijuar një ngarkesë elektrike që nxjerr nxehtësinë nga trupi. Por nëse dikush fillon të ndiejë pak ftohtë, materiali do të zgjerohet, dhe metali nën pëlhurë do të tërheqë ngrohtësinë nga ajri jashtë.

 

Përpjekjet e mëparshme në krijimin e veshjeve që ju freskojnë përfshijnë xhaketa 'me ajër të kondicionuar' nga Japonia me dy freskuese të ndërtuara në pjesën e prapme. Por shpikja e fundit nuk kërkon bateri, duke punuar thjesht përmes fizikës natyrore. Pëlhura thuhet se punon pothuajse në çast, kështu që përpara se dikush të kuptojë se po bëhet nxehtë, rrobat e tyre menjëherë fillojnë të ftohen. Pëlhurat do të testohen nga një kompani amerikane e veshjeve dhe mund të jenë në dispozicion për dy vjet.


Më të lexuarat