Secondary Adv

6 teleferiket me te larte ne bote

Share on Google+

Teleferikët janë nga të gjitha format dhe madhësitë, përshkojnë lartësi të ndryshme, kalojnë mbi vende me pamje përrallore, por vetëm disa prej tyre i ofrojnë të gjitha. 

 

Teleferikët janë shumë më tepër sesa mjetet e transportit që ngjisin turistët në majat më të larta të maleve. Disa prej tyre kanë dizajn inovativ, të tjerët ofrojnë një udhëtim emocionues, por ata kanë pushtuar të gjithë lartësitë më të mëdha, si dhe disa nga malet më të mprehta dhe të rrezikshme në botë. Këtu është 6 e lartë tonë e ashensorëve të lartë të skive në botë që ripërcaktojnë fjalën ekstreme. Këto janë 6 nga teleferikët më të lartë në botë, kryeveprat inxhinierike të cilat ofrojnë emocione si asnjë tjetër. 

 

Aiguille du Midi, Francë 

Teleferiku ka dy platforma që lëvizin nga 1.035 metra në 3.778 metra duke e bërë atë teleferikun më të lartë të skive në vend. Teleferiku lëviz mbi akullnajat, pyjet dhe më shumë, duke ofruar lartësinë më të madhe vertikale në botë. Gjatë udhëtimit 20 minutësh turistët mund të shijojnë pamjet e mrekullueshme të natyrës nga lartësi marramendëse. 

 

Valluga, Austri 

Ky teleferik ngrihet në lartësi 2,811 metra dhe ka një reputacion të njohur. Vetëm grupet turistike me një udhërrëfyes malor mund të hyjnë në teleferik. Teleferiku lëviz skiatorët dhe turistët në disa nga pjerrësitë e Alpeve, të cilat gjithashtu janë disa nga më të mirat në këtë zonë. 

 

Skyway Monte Bianco, Itali  

Ky është një teleferik me rrotullim 360 gradësh që lëviz skiatorët në 3,466 metra lartësi në vetëm 10 minuta. Kostoja e ndërtimit ishte 110 milion euro. Teleferiku lëviz në lartësi të mëdha mbi pamjet mahnitëse të anës jugore të Mont Blanc. 

 

La Grave, Francë 

La Grave është një teleferik i vjetër në hijen e malit La Meije në Parkun Kombëtar të Ecrins. Ai është më shumë se 40 vjeçar dhe ngrihet nga një fshat i shekullit të 12 në 1.480 metër lartësi, duke arritur pikën më të lartë në 3200 metra midis akullnajave dhe shkëmbinjve. 

 

Peak 2 Peak, Kanada 

Ndërtimi i Peak 2 Peak ishte një sfidë e vërtetë sepse duhej të lidhte dy male me një luginë të pjerrët në mes. Ajo lidh dy nga vendpushimet më të mëdha të skive dhe zonat e njohura të skijimit të Whistler dhe Blackcomb në British Columbia. Peak 2 Peak u hap në 2008, dhe është një teleferik prej 4.4 kilometra i gjatë, i cili i mundëson skiatorëve të vizitojnë dy male në një ditë. Udhëtimi zgjat rreth 11 minuta. 

 

Titlis Rotair Gondola, Zvicër 

Ky është teleferiku i parë rrotullues në botë, i cili transporton vizitorët në 3,208 metra mbi qytetin Engelber në Zvicrën qendrore. Një rrotullim i plotë zgjat pesë minuta duke ofruar pamje 360 gradë të fushave të akullta dhe Alpeve përreth.


Më të lexuarat