Secondary Adv

Ndotja nga plastika do dyfishohet brenda 2030

Share on Google+

Ndotja nga plastika sipas hulumtuesve do të dyfishohet deri në vitin 2030, duke kërcënuar rëndë gjallesat ujore dhe shëndetin e njeriut gjithashtu.    

 

Një grup hulumtuesish kanë paralajmëruar se mbeturinat plastike në oqeane mund të arrijnë në 300 milion ton në pak më shumë se një dekadë. Kjo do të dyfishonte sasinë e plastikës në oqean, e cila duhej më shumë se gjysmë shekulli për t'u ndërtuar midis viteve 1950 dhe 2016. 

 

Pothuajse një e treta e të gjitha prodhimeve plastike, ose 104 milion ton në vit, do të gjejnë rrugën e tyre drejt oqeaneve dhe botës natyrore. Kjo vjen për shkak se produktet plastike janë më të lira se kurrë për tu bërë, ndërsa gati gjysma e tyre janë hedhur brenda tre vjetësh. Studimi ka zbuluar se vetëm 20 për qind e plastikës që mblidhet për riciklimin në të gjithë botën, ndërsa më shumë se gjysma është djegur ose dërguar në landfille. Analiza e saj tregon se dioksidi i karbonit i nxjerrë nga plastika djegëse do të trefishojë deri në vitin 2030. 

 

Organizata bamirëse dëshiron që plastikat një përdorimshe të përdorura si qese të zhduken deri në vitin 2030. Pothuajse gjysma e mbeturinave plastike në Tokë tani është prodhuar pas vitit 2000, kryesisht për paketim dhe prej industrisë së ndërtimit dhe makinave. Çdo minutë, më shumë se 9 milionë tonë plastike futen në oqean, ekuivalenti me 1.4 milion shishe plastike gjysmë litri. Potencialisht katër herë kjo shumë përfundon në tokë. Raporti i ri i plastikës i WWF International thotë se 40 përqind e produkteve plastike kanë një jetëgjatësi prej një viti ose më pak, me shumë njerëz që përdorin shishe plastike një herë para se t'i hidhin ato.  

 

Autorët thonë: "Çdo vit njerëzit dhe llojet e tjera të gjallesave po marrin gjithnjë e më shumë nano-plastikë nga ushqimi dhe uji i pijshëm, me efektet e plota të panjohura". Aktualisht 39 përqind e plastikës përfundon në landfille dhe 15 përqind është djegur, sepse djegia e plastikës është më e lirë sesa riciklimi i saj.


Më të lexuarat