Secondary Adv

Njihuni me robotin me levizjet prej gjimnasti

Share on Google+

Një robot sa madhësia e një qeni të vogël mund të ecë dy herë më shpejt se sa një njeri dhe të kryejë lëvizje dinamike me aftësitë e një gjimnasti. 

 

Roboti autonom me katër këmbë, i quajtur "mini cheetah", është pothuajse i pathyeshëm, sipas krijuesit të tij. Roboti ecën në dyfishin e shpejtësisë së një personi mesatar dhe mund të vrapojë me lehtësi mbi terrenin me gunga dhe të pabarabartë. 

 

Ka gjymtyrë metalike fleksibël që sigurojnë qëndrueshmëri dhe roboti mund të ngrihet menjëherë në këmbë falë tyre, në rast se ndonjëherë do të bjerë. Mini Cheetah u zhvillua nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts dhe secila nga këmbët e tij është mundësuar nga tre motorë identikë të projektuar posaçërisht me kosto të ulët. Ky robot u krijua me një dizajn modular, që do të thotë se secili nga motorët e tij dhe komponentët e tjerë mund të zëvendësohen nëse dështojnë ose pësojnë dëmtime.

"Nëse dëshironi të shtoni një krah tjetër, mund të shtoni tre ose katër më shumë nga këto motorë modularë," tha zhvilluesi i tij Benjamin Katz, një bashkëpunëtor teknik në departamentin e inxhinierisë MIT. Roboti, i cili peshon vetëm 9 kg, mund të kryejë rrotullime me shpinë 360 gradë nga një pozicion në këmbë. Fokusi fillestar i MIT ishte të bënte shtrirjen dhe kthimin e robotëve në konfigurime të ndryshme yoga, për të treguar gamën e lëvizjes duke ruajtur ekuilibrin.  

 

"Kur po vrapon, këmbët e robotit janë në tokë vetëm për rreth 150 milisekonda në një kohë, gjatë së cilës një kompjuter i thotë më pas të rrisë forcën në këmbë, pastaj ta ndryshojë atë për ta balancuar dhe pastaj ta ulë atë forcë me të vërtetë të shpejtë për të kërcyer lart, tha Katz."Kështu që mund të bëjë gjëra me të vërtetë dinamike, si të kërcejë në ajër me çdo hap, ose të vrapojnë me dy këmbë në tokë në një kohë. Shumica e robotëve nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë, kështu që lëvizin shumë më ngadalë. 

 

"Një arsye më e madhe se pse e ndërtuam këtë robot është se ai e bën kaq të lehtë të eksperimentosh dhe të provosh gjëra të çmendura, sepse roboti është shumë i fuqishëm dhe nuk thyhet lehtë, dhe nëse shkelet, është e lehtë dhe jo shumë e shtrenjtë ta rregullosh atë.


Më të lexuarat