Secondary Adv

Shkencetaret zbulojne masen e Galaktikes

Share on Google+

Galaktika jonë është vënë në një sërë matjesh matematikore nga shkencëtarët të cilët më në fund kanë arritur të zbulojnë peshën e Rrugës së Qumështit.  

 

Besohet se Rruga e Qumështit peshon njësoj sa 1.5 trilion Diej dhe mat një distancë 256.000 vite dritë larg. Projekti përfshiu bashkëpunimin ndërkombëtar midis shkencëtarëve që punonin për NASA dhe ESA në teleskopët Hubble dhe Gaia. 

 

Hulumtuesit dolën me këtë përfundim duke kombinuar të dhëna nga 46 grupime globulare, masa të qindra mijëra yjeve që rrinë rreth qendrës së Rrugës së Qumështit. Tridhjetë e katër prej tyre erdhën nga Gaia dhe dhjetëra të tjerë nga Hubble."Duke kombinuar matjet Gaia e 34 grupimeve globulare me matjet e 12 grupeve më të largëta nga Hubble, ne mundëm të gjenim masën e Rrugës së Qumështit në një mënyrë që do të ishte e pamundur pa këto dy teleskopë hapësinorë". Hulumtimi e vendos Rrugën e Qumështit si një galaktikë mbi mesatare në kuptimin e madhësisë së saj. 

 

'Shumica e matjeve të mëparshme kanë gjetur shpejtësinë në të cilën një grumbull po afrohet ose largohet nga Toka, që është shpejtësia përgjatë vijës sonë të parë. 'Megjithatë, ne ishim në gjendje të matnim edhe lëvizjen anësore të grupimeve, nga të cilat mund të llogaritet shpejtësia totale dhe për pasojë masa galaktike'. Një vrimë e zezë supermassive në qendër të galaktikës peshon njësoj sa masa e katër milionë Diejve dhe vlerësimet e mëparshme të madhësisë së rrugës së Qumështit ndryshonin shumë në mes të 500 deri në 3 trillion Diej. 

Ndryshimet vijnë nga mosmarrëveshjet dhe mospërputhjet në teknikat e përdorura për të matur dhe peshuar materien e errët, e cila përbën 90 përqind të galaktikës."Ne thjesht nuk mund të zbulojmë materien e errët drejtpërdrejt", shpjegon Laura Watkins nga ESO, e cila udhëhoqi ekipin duke kryer analizën."Kjo është ajo që çon në pasigurinë aktuale në masën e Rrugës së Qumështit, pasi dihet që nuk mund të matni me saktësi atë që nuk mund ta shihni."


Më të lexuarat