Secondary Adv

Ndryshimet klimatike po ndryshojne modelet e reshjeve

Share on Google+

Ndryshimi i klimës ka gjasa të ndryshojë modelet e reshjeve në disa nga zonat më të rëndësishme të rritjes së kulturave ushqimore në botë gjatë 20 viteve të ardhshme.    

 

Deri në vitin 2040, deri në 14% të tokës dedikuar grurit, misrit, orizit dhe sojeve do të jetë përgjithmonë më e thatë se në 1986-2005, ndërsa 31% do të jetë më e lagësht, sipas hulumtimit. 

 

Një numër rajonesh tashmë po përjetojnë një ri-vendosje të klimës, me modele të reshjeve të ndryshme nga ato që ishin një gjeneratë më parë, thonë shkencëtarët. Katër kulturat e studiuara së bashku përbëjnë rreth 40% të konsumit global të kalorive dhe janë jetike për të ushqyer popullsinë në rritje në botë. Hulumtuesit përdorën simulimet kompjuterike të skenarëve të ulët të shkarkimit të gazeve serrë për të parashikuar "kohën e shfaqjes" (TOE) të ndryshimeve të përhershme të reshjeve. 

 

Kur arrihet një TOE, ndryshimet në modelin e reshjeve bëhen fikse, duke reflektuar një klimë të vazhdueshme të ndryshuar. Rajonet që pritet të shkojnë drejt një të ardhmeje më të thatë përfshijnë Australinë jugperëndimore, Afrikën Jugore, Amerikën jugperëndimore të Jugut, Meksikën qendrore dhe Mesdheun. Zonat më të mëdha përfshijnë Kanada, Rusi, Indi dhe Shtetet e Bashkuara Lindore. Shumë prodhues të grurit kanë gjasa të përjetojnë kushte më të thata, përfshirë Australinë, Algjerinë, Marokun, Afrikën e Jugut, Meksikën dhe Spanjën, thanë studiuesit.   

 

Ndryshimet e dukshme të reshjeve sigurisht jo vetëm që janë të rëndësishme për bujqësinë, por për menaxhimin e burimeve ujore në përgjithësi, kështu që rezultatet tona janë relevante edhe për sektorët e tjerë. Në zonat e parashikuara të reshjeve të reduktuara në hemisferën veriore aktualisht rriten 11% të grurit të botës dhe 8% të misrit, thanë shkencëtarët. Në ato vende, 62% e grurit dhe 69% e prodhimit të misrit potencialisht do të preken nga një skenar me emetime të larta të gazrave serrë.

Një pjesë e vogël e rajoneve kanë fituar regjime krejtësisht të reja të reshjeve në krahasim me mesataren për 30 vitet që mbulonin vitin 1986 dhe 2005, të cilat siguronin bazën e studimit. Këto përfshinin Rusinë, Norvegjinë, Kanadanë, si dhe pjesë të bregut lindor të SHBA.


Më të lexuarat