Secondary Adv

NASA shprehet se do i duhen 15 vjet per te shkuar ne Mars

Share on Google+

NASA shpreson të dërgojë njerëz në Mars brenda 15 vjetësh pasi një urdhëri të dhënë nga Presidenti i Amerikës për të përshpejtuar operacionet e tyre hapësinore.  

 

Jim Bridenstine, administratori i NASA, tha se dëshira e zotit Trump për t'i kthyer njerëzit në Hënë deri në vitin 2024 do të ofronte një mundësi për të testuar teknologjinë dhe aftësitë e saj përpara se të kryente një mision për t'u ulur në Mars deri në vitin 2033. 

 

Megjithatë, z. Bridenstine pranoi se agjencia po punonte për një ndryshim në kërkesën e saj buxhetore për t'u marrë me zhvendosjen e përshpejtuar drejt Hënës."Ne duam të arrijmë një ulje në planetin e Marsit në vitin 2033, por për ta bërë këtë ne duhet të përshpejtojmë pjesë të tjera të programit, dhe Hëna është një pjesë e madhe e kësaj. Javën e kaluar, zëvendëspresidenti amerikan Mike Pence i tha NASA-s se ai donte që Shtetet e Bashkuara të ktheheshin në Hënë brenda pesë vjetësh, veçanërisht në polin e hënor, që 'ka vlerë të madhe shkencore, ekonomike dhe strategjike. 

Z. Bridenstine tha se tashmë kishin një drejtim të ri për afrimin e vendit në eksplorimin e hapësirës, ​​duke shtuar: Këtë herë, kur të shkojmë ne do të shkojmë për të qëndruar. Ulja e fundit e njeriut në Hënë ndodhi në vitin 1972, si pjesë e misionit Apollo 17. Kanë qënë vetëm gjashtë herët kur astronautët kanë ecur në Hënë, të cilattë gjitha janë kryer nga NASA si pjesë e programit të saj Apollo. Presidenti Donald Trump njoftoi më 18 qershor 2018 se ai ishte duke drejtuar Pentagonin për të krijuar një "Forcë Hapësinore" të re si një degë të shërbimit të pavarur që synonte sigurimin e mbizotërimit amerikan në hapësirë.

 

Trump parashikoi një të ardhme të ndritshme për programin hapësinor të SHBA, duke u zotuar për të ringjallur përpjekjet e vendit, të kthehej në hënë dhe përfundimisht të dërgonte një mision të drejtuar që do të arrinte në Mars.


Më të lexuarat