Secondary Adv

Njihuni me projektin e xhamise Ikonike te Dubait

Share on Google+

Dubai është duke ndërtuar një xhami madhështore të quajtur Iconic Mosque, e cila ka një kapacitet prej 7500 personash dhe përfshin një strukturë tejet të veçantë.  

 

Ndërtesa dhe qibla janë në një pozicion diagonal. Vendi kryesor i adhurimit ka një kapacitet prej 7500 persona. 

Për shkak të përparësisë së pranueshme në Islam, vendet e adhurimit ose ndryshe të faljes janë anët më të gjata. Ndërsa adhurimi rrit shpirtin njerëzor, struktura ngrihet nga më e ulëta në minar në hyrje. Arkitektura e xhamisë u krijua duke rritur shkallën e masës duke filluar nga shkalla e njeriut sipas gjeometrisë së rendit të lutjes.

 Avdesi merret përpara lutjes në Islam. Para hyrjes në hapsirën e kornizës drejtkëndore, hyrjet mundësohen nga oborri dhe futen përmes pishinës dekorative. Çdo kornizë gjigante ka një zonë të avdesit. Ndërsa struktura është formuar sipas boshtit Qibla, ajo është e vendosur diagonalisht në zonën drejtkëndore. 

 

Ndërtesa është një kombinim i kryqëzimit të boshteve të ndryshme mes hyrjes kryesore të ndërtesës dhe fasadës që përballet me të gjithë boshtin e Qibla. Minarja është projektuar që të integrohet në strukturë, jo si një masë e veçantë. 

  


Më të lexuarat