Secondary Adv

Shkencetaret arrijne te ftohin ujin ne -263° C pa e ngrire

Share on Google+

Një grup studiuesish zvicerianë kanë zbuluar një mënyrë për të ulur temperaturat e ujit në nivele deri në -263 ° C pa arritur një gjendje të ngurtë të tij.  

 

Studiuesit kanë zbuluar një mënyrë për të ulur temperaturën e ujit në -263 ° C pa ngrirjen e tij, duke hapur disa mundësi interesante rreth mënyrës sesi studiojmë strukturat molekulare në temperatura ekstreme. 

 

Uji kthehet në akull ndërsa ftohet në zero gradë dhe molekulat në sipërfaqe fillojnë të kristalizohen dhe ngrijnë, e cila përhapet në molekulat e afërta dhe vazhdon derisa të ngrijë i gjithë vëllimi i ujit. Në këtë formë, molekulat e ujit janë të organizuara në një strukturë rrjete 3D e cila është shumë e ndryshme nga gjendja e paorganizuar e molekulave të rregullta të ujit, karakteristikë që e lejon atë të rrjedhë lirshëm. 

 

Fizikantë dhe kimistë në ETH Cyrih kanë kuptuar një mënyrë të re për ta bërë këtë, dhe përqëndrohet në një lëndë të re biologjike që ata e quajnë mezofazë lipidike. Kjo do të thotë se si uji i shtohet strukturës, ajo mbetet në gjendjen e saj të çrregullt, edhe kur ftohet në temperatura ekstreme. Për të parë se sa larg mund të arrinin gjërat, hulumtuesit morën helium të lëngshëm dhe ftohën strukturën e tyre mesfazore lipidike në një temperaturë -263 ° C, të cilën ata shënuan është vetëm 10 ° C mbi zero absolute, pa asnjë shenjë të këtyre kristaleve akullore. 

 

Në procesin e ngrirjes normale, kur kristalet e akullit formohen ato zakonisht dëmtojnë dhe shkatërrojnë membranat dhe biomolekulat e rëndësishme, të cilat na pengojnë të përcaktojmë strukturën dhe funksionin e tyre kur ndërveprojnë me membranat lipide, shpjegon një prej studiuesve. Fokusi ynë kryesor ishte t'i jepnim hulumtuesve një mjet të ri për të lehtësuar studimin e strukturave molekulare në temperaturë të ulët pa kristale që ndërhyjnë në akull dhe së fundi për të kuptuar se si dy komponentët kryesorë të jetës, si uji dhe lipidet, ndërveprojnë në kushte ekstreme të temperaturës dhe izolimi t gjeometrik, u shpreh ai.


Më të lexuarat