Secondary Adv

Shkencetaret kane implantuar qeliza te trurit te njeriut tek majmunet

Share on Google+

Një studim mbi evolucionin e inteligjencës njerëzore ka ngritur shqetësime etike pasi shkencëtarët kinezë implantuan gjenet e trurit të njeriut në majmunë për të nxitur zhvillimin e tyre.    

 

Hulumtuesit implantuan versione humane të MCPH1, një gjen që shkencëtarët besojnë se luan një rol në zhvillimin e trurit të njeriut, në 11 majmunë rhesus. 

 

Ata zbuluan se trurit të majmunëve iu desh më shumë kohë për t'u zhvilluar, dhe kafshët performuan më mirë në testet e memories afatshkurtër, si dhe kohën e reagimit në krahasim me majmunët e egër. Megjithatë, truri i majmunëve nuk u rrit më shumë se sa grupi i kontrolluar. Testi, i fundit në një seri eksperimentesh biomjekësore në Kinë që ka ushqyer debatet e etikës mjekësore, tashmë ka tërhequr shqetësime etike.    

Majmunët iu nënshtruan testeve të memories që i detyronin ata të mbanin mend ngjyrat dhe forma në një ekran dhe iu nënshtruan skanimit MRI. Vetëm pesë prej majmunëve mbijetuan në fazën e testimit. Autorët thanë se majmuni i rhesusit, megjithëse gjenetikisht më afër njerëzve sesa brejtësve, është ende larg distancës së mjaftueshme për të shfaqur shqetësimet etike. 

 

Mos krijoni një qenie që nuk mund të ketë një jetë domethënëse në asnjë kontekst, tha një shkencëtar në lidhje me studimin dhe eksperimentin aq shumë të kritikuar. Gjenomi i majmunëve rhesus ndryshon nga i joni me disa për qind. Ky studim ka ndryshuar disa nga ato në vetëm një nga rreth 20.000 gjene. Studimi mbështeti teorinë se 'pjekuria e ngadaltë e qelizave të trurit mund të jetë një faktor në përmirësimin e inteligjencës gjatë evolucionit njerëzor'.


Më të lexuarat