Secondary Adv

Ne 2021 NASA do perplase nje anije kozmike me nje asteroid

Share on Google+

NASA është duke punuar për një mision radikal të planifikuar për në qershor të 2021, në të cilin një anije e vogël kozmike do të lëshohet drejt një asteroidi.  

 

Agjensia hapësinore njoftoi këtë javë se është përzgjedhur kompania aeronautike e Elon Musk për të nisur misionin e saj të testimit të DART, i cili është planifikuar të kryhet në qershor 2021. 

 

Misioni novator do të jetë përpjekja e parë e demonstruar për të shmangur një asteroid me qëllim duke përplasur një objekt në të me shpejtësi të lartë. Pas nisjes nga baza e Forcave Ajrore të Kalifornisë në majë të një rakete Falcon 9 në vitin 2021, anija kozmike DART pritet të arrijë objektin Didymos në tetor 2022, kur ajo është 11 milionë kilometra ose 6.8 milion milje larg nga Toka. NASA zbuloi të premten se kishte përzgjedhur SpaceX për të ofruar shërbimet e nisjes për misionin e ardhshëm DART. 

 

Njoftimi shënon një tjetër arritje për firmën e Musk në vetëm disa ditë. Të enjten, SpaceX me sukses lëshoi Falcon Heavy për herë të dytë, duke shënuar misionin e parë komercial të raketës së madhe. Tani SpaceX gjithashtu do të luajë një rol në mbrojtjen planetare. Misioni DART mbështetet në atë që njihet si një 'impakt' kinetik, në këtë rast një anije kozmike 2.4 metra me shtytje diellore elektrike. DART do të ketë në shënjestër asteroidin Didymos pranë Tokës, e cila mat një distancë rreth 800 metra larg saj. Objekti i dytë në çift është ajo që njihet si hëna e hënës dhe është vetëm 150 metra.

Anija kozmike DART do të arrijë ndikimin kinetik duke u përplasur qëllimisht në hënën e hënës me një shpejtësi prej rreth 6 km/s, me ndihmën e një aparati në bord dhe një softueri autonom të sofistikuar navigimi, thotë NASA. Përplasja do të ndryshojë shpejtësinë e hënës në orbitën e saj rreth trupit kryesor me një pjesë të 1 për qind, të mjaftueshme për t'u matur duke përdorur teleskopët në Tokë. Deri më tani, kostoja e vlerësuar është rreth 69 milionë dollarë, përfshirë shërbimin e nisjes.


Më të lexuarat