Secondary Adv

Brenda 2025 sektori i ndertimit do automatizohet

Share on Google+

Përdorimi i robotëve në ndërtim do të zgjerohet me shpejtësi në vitet e ardhshme duke rritur shpejtësinë, efikasitetin, sigurinë dhe fitimin, pohon një raport i ri.  

 

Industria është bërë për tu përçarë pasi mbështetet në punën manuale për kaq gjatë, sipas firmës këshilluese për inteligjencën artificiale, Tractica. Projeksionet e vendosin vlerën e industrisë së robotikës ndërtimore në rajon prej 226 milionë dollarë deri në vitin 2025, një rritje 10 fish në krahasim me vitin 2018. 

Në raport thuhet se një numër në rritje i kompanive të ndërtimit po inkorporojnë robotë për të zgjidhur shkurtimet e punës dhe për të përfituar nga shpejtësia, efikasiteti, siguria dhe fitimi i përmirësuar. Robotët kanë filluar të bëjnë rrugën e tyre në një shumëllojshmëri të detyrave të ndërtimit, duke premtuar të ndryshojnë mënyrën se si industria krijon shtëpi, ndërtesa dhe infrastruktura të tjera. 

 

Kategoritë kryesore që aktualisht janë në dispozicion përfshijnë robotë për prishjen, murimin, shpimin, shtypjen 3D, plus disa ekzoskeletë dhe asistent robotë për ngritjen e ngarkesave. Mbretëria e Bashkuar po investon gjithashtu në automatizimin e ndërtimit, duke përfshirë dronët inovativë ajrorë në vendet e ndërtimit. Në mars të këtij viti, UK Research dhe Inovation njoftoi 18 milionë funte në financim për të mbështetur transformimin digjital të industrisë së ndërtimit. 

 

Përdorimi do të zvogëlonte rrezikun e njeriut, do të mundësonte reduktim të kohës për kryerjen e detyrave dhe gjithashtu do të lejojnë monitorim më të mirë. Raporti gjithashtu thekson se qytetet e së ardhmes mund të ndërtohen dhe mirëmbahen nga grupet e robotëve tokësorë dhe të fluturimit që punojnë së bashku për të ndërtuar, vlerësuar dhe riparuar ekosistemin urban të ndërtesave dhe infrastrukturës. 

Sidoqoftë, shqetësimet se robotët do të nxisin automatizimin dhe humbjen e vendeve të punës është një çështje që ballafaqohet me sektorin e punës manuale si dhe me tregun më të gjerë të vendeve të punës. 


Më të lexuarat