Secondary Adv

NASA po zhvillon robote fleksibel per misionet ne Mars

Share on Google+

Robotët dhe eksplorimi i hapësirës janë të lidhura me njëra tjetrën, prandaj NASA është duke eksperimentuar teknologji të reja robotike për misionet në Mars.     

 

Landerat dhe roverat robotikë të NASA kanë provuar të jenë tepër të dobishme për të mbledhur informacion rreth vendeve si Marsi, por metali i ngurtë nuk mund të jetë materiali ideal për robotët e ardhshëm. Në një blog post të ri, NASA tregon disa nga punimet eksperimentale që po zhvillon në fushën e robotëve të butë dhe fleksibël.

Robotët e prodhuar nga silikoni ose materiale të tjera të mundshme mund tu sigurojnë misione të ardhshme me aftësi të reja dhe robotët e butë mund të luajnë një rol të madh në misionet e ardhshme në Mars dhe më gjerë. Komponentët metalikë të robotëve modernë janë padyshim të përshtatshme për rreziqet e jetës në një planet tjetër, por kjo nuk do të thotë se mekanizmat më të ndërlikuar që i lejojnë ata të lëvizin janë të imunizuar ndaj dështimit. 

 

Robotët e butë, nëse janë të materialeve të qëndrueshme, mund të kenë jetëgjatësi mbresëlënëse, dhe natyra fleksibile e tyre mund t'i bëjë ata më pak të prirur ndaj konsumit të lëvizjes. Robotët fleksibël gjithashtu mund të jenë më të zhdervjellët se sa versionet e tjera të robotëve të bërë nga materiale të forta. Për këtë arsye NASA sheh shpresa në dizajnin e ri të robotëve, i cili lejon materialet e buta të krijojnë forma të ndryshme bazuar në kërkesat e aplikacionit. 

 

Kur të aktivizoni robotin e butë, ai ndryshon mënyrën se si i përdorni të dhënat e materialit, shpjegon Jack Fitzpatrick nga Qendra Hulumtuese e NASA. Shumica e prototipave aktuale janë mjaft të vogla dhe të thjeshta, por ato janë një dëshmi se koncepti mund të funksionojë në praktikë. Një nga aspektet më premtuese të robotëve të butë është potenciali për misionet me njerëz, thellë në hapësirë për t'i ndërtuar ato sipas nevojës.


Më të lexuarat