Secondary Adv

Krijohen panelet qe gjenerojne energji gjate nates

Share on Google+

Ju mund të reduktoni së shpejti shpenzimet e larta në faturat e energjisë duke e fuqizuar shtëpinë tuaj pa përdorur asgjë tjetër, përveç qiellit të natës.   

 

Shkencëtarët pohojnë se kanë shpikur një burim të ri të energjisë së rinovueshme që përdor "ftohtësinë e universit" për të gjeneruar energji elektrike. Duke përdorur një përcjellës të posaçëm të drejtuar në qiell, pajisja mbledh energjinë nga ndryshimi i temperaturës midis Tokës dhe ngrirjes së gjerësisë së hapësirës së thellë. 

 

Ndryshe nga panelet diellore, teknologjia do të punojë gjatë gjithë kohës dhe pavarësisht nga moti, thonë një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh. Ata treguan se pajisja ka potencial, megjithëse do të duhen ende pak vite para se të jetë mjaft e fuqishme për të fuqizuar shtëpinë tuaj dhe për të zëvendësuar përdorimin e energjisë elektrike. Pajisja e re punon duke u ulur në Tokë dhe duke qëndruar përballë me hapësirën, e cila ka temperatura të ulta. 

 

Një rrjedhje e energjisë së ngrohjes kalon nëpër pajisjen dhe më pas drejt qiellit në formën e rrezatimit infra të kuqe. Paneli i kundërt tërheq këtë rrezatim dhe e kthen atë në energji elektrike, ashtu si një qelizë diellore përthith rrezatimin diellor teksa kalon nga Dielli në planetin tonë. Pajisja mund të revolucionarizojë mënyrën se si ne fuqizojmë me energji shtëpitë tona duke gjeneruar energji elektrike si qeliza diellore, por me aftësinë për të fuqizuar elektronikën gjatë natës. 

 

Pafundësia e universit është një burim termodinamik, tha anëtarja e ekipit Dr Shanhui Fan, nga Universiteti i Stanfordit në Kaliforni. Kjo është vetëm një provë e konceptit për tani, por testet e hershme treguan se pajisja mund të prodhojë deri një 64 nanowatts të energjisë për metër katror. 

Për të bërë një krahasim, paneli mesatar diellor shkurton një mijë milion herë më shumë energji se kjo, kështu që ka një rrugë të gjatë për të shkuar akoma.  Por, teksa teknologjia e materialit avancon, ne mund të shohim sistemin duke na fuqizuar me energji shtëpitë tona në të ardhmen e afërt. 


Më të lexuarat