Secondary Adv

Kultivimi i bimeve ne te ardhmen do behet ne fermat nentoke

Share on Google+

Ekspertët thonë se zonat nëntokësore mund të sigurojnë shpëtim nga ndryshimet klimatike si dhe nga mbipopullimi.   

 

Bota nëntokësore ofron hapësira të mëdha që mund t'i ndihmojnë njerëzit të mbijetojnë në kohë gjithnjë e më sfiduese, thonë ekspertët. Hulumtuesit u mblodhën për një konferencë mbi këtë temë, thonë se ne duhet të aplikojmë teknologji të reja, duke përfshirë më pak teknikat hidroponike të tokës për rritje. 

 

Kjo do të na lejojë të kultivojmë më shumë ushqim dhe të na lejojë të shmangim zbrazjen e tokës bujqësore, shtojnë ata. Ne nuk duket të kuptojmë se po humbim shumë tokë të punueshme në një shkallë alarmante çdo vit (për degradimin e tokës, urbanizimin dhe bujqësinë intensive), ku ne duhet ta rrisim atë për të ushqyer popullsinë botërore në rritje. Hapësira nëntokësore mund të përdoreshin lehtësisht për kulturat e kultivimit, tha ai.  

Zhvillimet shkencore në zona si akuponi, ku zarzavatet dhe peshqit kultivohen së bashku, mund të ndihmojnë në zbutjen e presionit në zinxhirin e furnizimit me ushqime dhe në mënyrë dramatike të ulin kostot e transportit nëse fermat e tilla të reja do të ishin të vendosura nën qytete. Ne mund të shikojmë në shtimin e produkteve si soja ose fasule, të cilat mund të përdoren si bazë për krijimin e produkteve më të pasura me proteina që mund të përdoren si zëvendësim për mish, duke reduktuar besimin tonë në një nga shkatërruesit më të mëdhenj të klimës: industria e mishit.  

Qytetet ku rritja e popullsisë është shumë e fortë dhe që po luftojnë me burime, me ndikim në habitatin e tyre natyror po shohin mënyra të reja për të zgjeruar. Metropolet si Singapori dhe Hong Kong kanë filluar të ndryshojnë legjislacionin për të lejuar çdo gjë nga universitetet në bibliotekat, qendrat tregtare, kinematë dhe objektet sportive për të lëvizur nën tokë. 

 

Sa mirë bimët mund të rriten pa rrezet e diellit është fokusi i studimeve aktuale duke shikuar në frekuencën optimale të dritës artificiale për fotosintezën, është ky projekti i cili synohet të zhvillohet në të ardhmen.


Më të lexuarat