Secondary Adv

Bioreaktori qe shnderron co2 ne oksigjen per astronautet

Share on Google+

Një bioreaktor është dërguar në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) për ta kthyer dioksidin e karbonit në oksigjen duke përdorur algat.   

 

Jetët e astronautëve në bordin e ISS nuk do të varen nga ajo duke punuar siç duhet, pasi është një eksperiment për të parë nëse koncepti është i zbatueshëm për të suportuar një fluturim hapësinor ​​të gjatë. 

 

Shpresohet se një ditë do të jetë pjesë e një sistemi të mbyllur që mund të suportojë misione në Hënë, Mars dhe më gjerë. Udhëtimet aktuale janë të kufizuara nga ajo që mund të zhvillohet në raketa, por potenciali për një sistem të plotë do të hapte më shumë mundësi për udhëtimin në hapësirë. Një anije mallrash SpaceX Dragon solli eksperimentin algë në ISS ku do të kalojë nëpër hapat e saj.  

Dioksidi i karbonit i nxjerrë nga fryma e astronautëve do të shndërrohet në oksigjen dhe biomasa ushqimore përmes fotosintezës nga Chlorella vulgaris. Deri në 30 për qind të ushqimit të kërkuar në një mision mund të reduktohet dhe të zëvendësohet me biomasa algale me proteina të larta. Është faza e dytë e një projekti për fluturim të qëndrueshëm hapësinor dhe do të funksionojë në partneritet me Sistemin e Zinxhirit të Avancuar (ACLS).

 

ACLS nxjerr metan dhe ujë nga dioksidi i karbonit dhe photobioreactori gjithashtu do të gjejë përdorim edhe për dioksidin e karbonit. Ndërsa ata punojnë së bashku, ata do të formojnë një hibrid të njohur si PBR @ ACLS, sipas një deklarate nga Qendra Hapësinore Gjermane (DLR). Me demonstrimin e parë të qasjes hibride, ne jemi të parët kur bëhet fjalë për të ardhmen e sistemeve të mbështetjes së jetës, u shpreh Oliver Angerer, udhëheqës i ekipit për eksplorimin e planeteve në DLR. 

 

Natyrisht, përdorimi i këtyre sistemeve është interesant kryesisht për stacionet bazë të planetit ose për misionet shumë të gjata. Por këto teknologji nuk do të jenë të disponueshme kur të nevojiten nëse themelet nuk hidhen sot, u shpreh drejtuesi i projektit.


Më të lexuarat