Secondary Adv

Shkencetaret kineze krijojne kameran me rrezen me te larget

Share on Google+

Hulumtuesit kinezë kanë zhvilluar një teknologji të kamerës e cila përmes inteligjencës artificiale mund të dallojë subjektet njerëzore deri në 28 milje larg.    

 

Sipas një studimi nga hulumtuesi Zheng-Ping Li, i botuar në revistën open source ArXiv, teknologjia e kamerës mund të shikojë përmes smogut dhe ndotjes duke përdorur një përzierje të imazhit me lazer dhe softuer të avancuar të inteligjencës artificiale. 

 

Ndërsa teknologjia LIDAR, është përdorur më parë në kamera të tjera dhe teknika të imazhit, studiuesit thonë se një softuer i ri ndihmon në zvogëlimin e zhurmës së paraardhësve. Në një teknikë të quajtur 'gating' software ndihmon evitimin e fotoneve të reflektuara nga objekte të tjera në fushën e shikimit të kamerës. Meqenëse kamera përdor një lazer për të gjykuar distancën e një subjekti duke shënuar sa kohë drita merr për të reflektuar në makinë, softueri i ri është në gjendje t'i tregojë kamerës të injorojë çdo gjë tjetër që bie jashtë asaj kohe. 

Kjo veçori gjithashtu lejon që kamera të vendosë distanca specifike. Një përfitim tjetër i madh, thotë një raport nga MIT Technology Review, është përdorimi nga kamera i një lazeri infra red me gjatësi vale prej 1550 nanometra. Raporti thotë se kjo gjatësi vale jo vetëm që e bën kamerën të sigurt për përdorim, pasi kjo nuk do të dëmtonte sytë e një njeriu që po filmohet por gjithashtu mbron imazhin nga fotonet diellore që nganjëherë mund të ndërhyjnë me rezolucionin e kamerës. 

 

Çfarë e bën kamerën e re në avantazh jo vetëm të teknologjisë së kamerës, por teknologjia në përgjithësi nuk është përdorimi i ri i LiDAR, megjithatë, është sistemi i inteligjencës artificiale që përfundimisht bashkon një imazh. MIT raporton se kamera gjithashtu përdor një algoritëm të ri për të bashkuar të dhënat e rralla të mbledhura nga metoda për të ndihmuar nga një imazh i dallueshëm. 

 

Në Kinë, përdorimi dhe gjerësia e teknologjisë së përparuar për mbikëqyrjen e qytetarëve ka qenë relativiteti i pashembullt krahasuar me vendet e tjera anembanë globit.


Më të lexuarat