Secondary Adv

Krijohen teknikat radikale per shmangien e ngrohjes globale

Share on Google+

Universiteti i Kembrixhit po ndërton një qendër të re radikale për të shqyrtuar mënyrat e mundshme për të luftuar ndryshimet klimatike.   

 

Qendra për Riparimin e Klimës do të shqyrtojë skemat radikale të gjeoinxhinierisë të dizajnuara për të trajtuar drejtpërdrejt efektet e ndryshimeve klimatike.   

 

Kur të përfundojë, qendra do të jetë e para e këtij lloji në botë që të fokusohet ekskluzivisht në reduktimin e emetimeve të karbonit dhe testimin e koncepteve radikale gjeoinxhinierike që mund të përdoren për të provuar dhe përmirësuar ndryshimet në klimë. Fushat për hetime të mundshme përfshijnë mbjelljen e reve me kripë për t'i bërë ato të reflektojnë më shumë rrezet e diellit larg Tokës dhe duke fekonduar oqeanet e botës për t'u përpjekur t'i detyrojnë ata të marrin më shumë dioksid karboni nga atmosfera. 

 

Ajo që do të bëjmë gjatë 10 viteve të ardhshme do të përcaktojë të ardhmen e njerëzimit për 10,000 vitet e ardhshme, tha koordinatori i qendrës. Nëse zvogëlojmë emisionet tona, gjithçka që po bëjmë është bërja e klimës akoma më të ngrohtë, tha ai. Kjo nuk është e mirë, sepse tashmë është shumë e ngrohtë dhe tashmë kemi shumë dioksid karboni në atmosferë. Në të kundërt, ka skema të riparimit gjeoinxhinierik të klimës të cilat kanë potencial për të hequr gazin serrë nga atmosfera. 

Ne mund ta arrijmë nivelin nën atë që është tani dhe në të vërtetë ta freskojmë klimën duke e kthyer atë në atë që ishte para ngrohjes globale, shtoi profesor Wadhams. Një nga konceptet që qendra mund të eksplorojë quhet kapja dhe përdorimi i karbonit. Ideja është e ngjashme me kapjen dhe ruajtjen e karbonit, në të cilën dioksidi i karbonit do të nxirret nga shkarkimet e centraleve dhe fabrikave dhe pastaj të ruhet në mënyrë të sigurtë nën tokë, por në vend të kësaj do të shohin emetimet e karbonit të shndërruara në karburant. 

 

Ne kemi një burim hidrogjeni, kemi një burim të dioksidit të karbonit, kemi një burim të ngrohjes dhe kemi një burim të energjisë elektrike të rinovueshme nga fabrika, tha profesori Styring. Do t'i shfrytëzojmë të gjitha ato duke prodhuar karburante sintetike.


Më të lexuarat