Secondary Adv

Dioksidi i karbonit ka arritur nivelet me te larta ne histori

Share on Google+

Sipas matjeve të fundit të realizuar nga studiues, përqendrimi i CO2 në Tokë ka arritur nivelet që nuk janë parë kurrë më parë në historinë e njerëzimit.    

 

Sipas matjeve nga Observatori Mauna Loa në Hawaii, CO2 atmosferik ka goditur 415 pjesë për milion, duke eklipsuar rekordin e lartë të regjistruar në mostrat e akujve të Arktikut që datojnë 800,000 vjet më parë. 

 

Kjo është hera e parë në historinë njerëzore, në të cilën atmosfera e planetit tonë ka pasur më shumë se 415 ppm CO2, u shpreh një meteorolog. Nivelet tejkalojnë një kulm prej rreth 3 milion vjet më parë gjatë Epokës së Pilocenit, kur CO2 atmosferik arriti në mes 300-400 milionë ppm me temperatura rreth 2-3 gradë Celsius më të ngrohta se sot. 

Dioksidi i karbonit është kontribuesi më i madh në ndryshimin e klimës në të gjithë globin dhe qëndron në atmosferë për shumë vite pas lëshimit të tij, duke bërë të mundur që efektet të ndërtohen gjatë periudhave të gjata kohore. Edhe në qoftë se bota do të ndalonte emetimin e CO2 totalisht, gazrat mund të vazhdonin të ngrohnin planetin për shekuj me radhë thonë disa studiues. 

 

Një studim i kohëve të fundit nga OKB zbuloi se edhe në qoftë se reduktimet e emetimeve vazhdonin të përparonin me Marrëveshjen e Parisit, temperatura e botës do të vazhdojë të rritet midis 3-5 gradë Celsius gjatë gjithë 30 viteve të ardhshme. Kjo rritje e temperaturës parashikon një sërë çështjesh për një shkrirje të shpejtë të Arktikut dhe ngritjes së nivelit global të detit që mund të zhvendoste miliona njerëz në të gjithë botën. 

 

Ndryshimi i klimës po ecën më shpejt se ajo që ne jemi dhe katër vitet e fundit kanë qenë më të nxehtat të regjistruara, tha një përfaqësues i OKB. Kërcënimi ekzistencial i paraqitur nga ndryshimet klimatike të pakontrolluara tek njerëzit dhe të gjitha llojet e tjera u theksua në raportin më të fundit nga U.N. që tha se 1 milion lloje janë në rrezik zhdukjeje për shkak të aktivitetit njerëzor. 


Më të lexuarat