Secondary Adv

Njihuni me kompanite qe konkurojne per rikthimin e njeriut ne Hene

Share on Google+

NASA ka përzgjedhur disa kompani të cilat do të ndihmojnë në dizajnimin e anijes kozmike që do rikthejë njerëzit përsëri në Hënë në misionin e planifikuar në 2024.  

 

Sipas NASA, gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, partnerët e përzgjedhur, të cilët përfshijnë disa nga emrat më të mëdhenj, do të punojnë për të dizajnuar elemente të ndryshme të misionit të ardhshëm Artemis të planifikuar për vitin 2024. 

 

Si pjesë e misionit, NASA planifikon të fillojë ndërtimin e një stacioni hapësinor të quajtur Gateway, i cili do të veprojë si një pikë për astronautët që eksplorojnë hënën. Stacioni do të fillojë ndërtimin në vitet e ardhshme dhe më pas do të niset në orbitën hënore. Kompanitë e përzgjedhura nga NASA do të përqëndrohen në tre komponentë të ndryshëm të misionit Artemis, duke përfshirë një element transferimi që mund të transportojë astronautët midis Gateway dhe orbitës së hënës, si dhe një element që të mund ti mbajë ata nga sipërfaqja e Hënës dhe mbrapa. 

 

Më poshtë është një listë e plotë e kompanive të përzgjedhura nga NASA që konkurrojnë për të qenë pjesë e misionit të ardhshëm në Hënë. Një nga kompanitë konkuruese është Blue Origin e cila do të studiojë një element të zbritjes, një mjet transportues dhe gjithashtu do të hartojë një prototip të mjetit të transferimit. Një tjetër kompani me profil të lartë në pronësi të CEO Tesla, Elon Musk do të bashkohet me misionin e Artemis dhe do të kontribuojë vetëm në një studim të elementeve të zbritjes. 

 

SpaceX është gjithashtu e lidhur në një sërë misionesh të saj hapësinore që shkojnë nga raketat tradicionale në lançimin e satelitit të internetit në orbitën e ulët të Tokës. Boeing gjithashtu do të marrë pjesë në misionin Artemis sipas NASA-s, duke zhvilluar prototipa dhe studime për një automjet të transferimit, elementin e karburantit dhe elementin e uljes. Boeing po shqyrton një fluturim testimi të anijes kozmike Starliner të pasagjerëve, që është planifikuar të zhvillohet në gusht.


Më të lexuarat