Secondary Adv

NASA perzgjedh kompanite qe do mundesojne uljen ne Hene

Share on Google+

Për herë të parë që nga vitet 1970, Shtetet e Bashkuara po planifikojnë të dërgojnë pajisje në sipërfaqen e Hënës në vitin 2020 dhe 2021.   

 

Agjencia amerikane e hapësirës ka zgjedhur firmat amerikane Astrobotic, Intuitive Machines dhe Orbit Beyond për të dërguar instrumente dhe pajisje të tjera shkencore në Hënë si pjesë e programit Artemis. 

 

Administrata e Presidentit Trump ka përshpejtuar kohën e vendosjes së njerëzve në hënë, me vitin 2024 si objektivin e ri të misionit. Çdo kompani ka zhvilluar landers hënorë të madhësive dhe formave të ndryshme: një është i gjatë, dhe dy të tjera janë më kompaktë. Landers ose mjetet të cilat do të ulen në sipërfaqen e Hënës, do të dorëzojnë deri në 23 ngarkesa të vogla të pajisjeve të siguruara nga NASA. 

Kjo duhet të përfshijë materialet që do të mbledhin informacione për të ndihmuar astronautët më vonë për tu ulur, lëvizur dhe mbrojtur veten nga rrezatimi. Orbit Beyond do të vendoset në Mare Imbrium, një fushë lava në një krater hënor, deri në shtator 2020, pasi të niset nga një prej raketave Falcon 9 të SpaceX. Intuitive Machines do të përpiqen të ulen deri në korrik 2021 në Oceanous Procellarum, një vend i errët në hënë të dukshëm nga Toka. 

 

Astrobotik, do të synojë Lacus Mortis, një krater të madh në anën më të afërt të hënës, deri në korrik 2021. Ajo ende nuk ka zgjedhur një raketë të shpërndarjes. NASA u dha kompanive 77-97 milionë dollarë secila për zhvillimin e landerave të tyre. Vitin tjetër, hulumtimi fillestar i shkencës dhe teknologjisë do të jetë në sipërfaqen hënore, e cila do të ndihmojë në mbështetjen e dërgimit të gruas së parë dhe të njeriut të ardhshëm në hënë në pesë vjet, tha administratori i NASA. 

 

Investimi në këto shërbime të uljes komerciale është gjithashtu një hap tjetër i fuqishëm për të ndërtuar një ekonomi komerciale hapësinore përtej orbitës së ulët të Tokës.


Më të lexuarat