Secondary Adv

Krijohet cipi qe lidh trurin e njeriut me kompjuterin

Share on Google+

Një çip i quajtur Brain Talker, që lexon mendjen dhe ju lejon të kontrolloni një kompjuter përmes mendimeve, është zbuluar në një konferencë në Kinë. 

 

Brain Talker, punon duke mbledhur impulse të vogla elektrike në tru dhe shpejt duke i dekoduar ato në sinjale që një kompjuter të mund ti interpretojë. Çipi mund të përdoret për të kontrolluar kompjuterë, smartphone dhe pajisje të tjera, thonë krijuesit e tij. 

 

Megjithatë, informacioni i publikuar deri më tani në lidhje me çipin dhe saktësisht se si funksionon është i kufizuar. Këto lloje të ndërfaqeve kompjuterike të trurit janë dizenjuar për të lejuar një person të kontrollojë një kompjuter, smartphone ose pajisje të tjera elektronike duke përdorur vetëm valët e trurit, pa pasur nevojë për ndonjë formë të mësimit verbal, lëvizjes ose shtypjes së butonit. 

 

Ndërfaqet e trurit jo vetëm që do të lejonin funksionimin më të shpejtë të teknologjive të ndryshme, por do të përdoreshin gjithashtu për të ndihmuar njerëzit me aftësi të kufizuara, për shembull duke lejuar që një individ të lëvizë një karrige me rrota elektrike vetëm duke menduar. Çipi i deshifrimit të trurit punon duke marrë sinjale të vogla nervore brenda korteksit cerebral dhe shpejt i përkthejnë ato në një formë që një kompjuter i kupton.

 

Megjithëse nuk është e qartë se si do të përdoret pajisja, shumica e pajisjeve të ndërfaqes kompjuterike të trurit janë të veshur në pjesën e jashtme të trupit, në vend që të futen drejtpërdrejt në trurin e përdoruesit. Brain Talker u zbulua gjatë Kongresit të tretë të Inteligjencës Botërore, i cili u mbajt në Komunën Tianjin të Kinës veriore më 1 maj 2019.


Më të lexuarat