Secondary Adv

Eight Inc propozon rindertimin e Notre Dame permes xhamit

Share on Google+

Eight Inc, studio që zhvilloi konceptin e Apple Store, dëshiron të rindërtojë me saktësi çatinë e Notre-Dame duke përdorur xhamin strukturor.  

 

Pasi senati francez miratoi një ligj që thotë se katedralja "Notre-Dame" duhet të kthehet në "gjendjen e fundit të njohur vizuale", Eight Inc ka sugjeruar që kjo të arrihet duke përdorur një material modern. 

 

Studio beson se xhami strukturor mund të përdoren për të krijuar versione formale identike të pjesëve të ndërtesës së Parisit të shkatërruar në zjarrin e rënë më 15 prill. Unë besoj se ky shembull përfundimtar i arkitekturës gotike franceze kërkon një respekt të thellë dhe vlerësim të historisë dhe qëllimit të dizajnit origjinal, tha Tim Kobe, themelues dhe CEO i Eight Inc. 

 

Ashtu si Apple Store, ky propozim i fundit përqendrohet në idenë e transparencës. Xhami strukturor është më i trashë dhe më i ashpër se xhami standard, kështu që mund të instalohet pa krijuar një rrëmujë vizuale të një strukture mbështetëse. 

 

Ekipi i Kobe beson se xhami ofron mundësinë më të mirë për të respektuar shkallën dhe cilësinë e dizajnit origjinal, gjithashtu duke revokuar kujtesën dhe natyrën e përkohshme të ndërtesës. Që prej zjarrit, ka pasur ide të shumta të propozuara për katedralen gotike franceze, duke filluar nga interesante tek ato më të guximshme. 

 

Arkitekti Vincent Callebaut propozoi një çati që gjeneron energji dhe ushqim, ndërsa Studio Fuksas sugjeroi ndërtimin e një strukture të re duke përdorur kristalin. Ndonëse senati francez dëshiron që struktura historike të rindërtohet pikërisht ashtu siç ishte e fundit, presidenti francez Emmanuel Macron është i prirur për një rindërtim shpikjesh.


Më të lexuarat