Secondary Adv

Shiu i rralle meteor pritet te preke Token kete muaj

Share on Google+

Një shi meteor i rrallë dhe i vështirë për tu dalluar, i cili mund të fshehë gurë të rrezikshëm të hapësirës, ​​pritet të kalojë pranë Tokës këtë muaj.  

 

Shiu meteor Beta Taurids konsiderohet të jetë një shfaqje e dobët e ditës, por disa shkencëtarë mendojnë se reja e copëzave të gurëve po fsheh objekte shumë më të mëdha që mund të shkaktojnë një ndikim të rëndësishëm në Tokë, ngjashëm me ngjarjen Tunguska. 

Meteorët Tunguska që u përplasën në Tokë në vitin 1908 rrafshuan një zonë më të madhe se Londra dhe shkatërruan 80 milion pemë në një çast. Ngjarja Tunguska konsiderohet gjerësisht si impakt më i fuqishëm i meteorëve në Tokë që ka ndodhur në kohët moderne dhe shumë shkencëtarë mendojnë se shkëmbinjtë e hapësirës ranë nga reja e meteoriteve të quajtur Beta Taurids. 

Këtë muaj Toka do të bëjë qasjen e saj më të afërt me Beta Taurids që nga viti 1975. Beta Taurids janë zakonisht aktive nga data 5 qershor deri më 18 korrik, por do të shfaqin aktivitet maksimal rreth 28-29 qershorit. Shkencëtarët po theksojnë se nuk ka nevojë për panik në lidhje me një ndikim të ngjashëm me Tungushkin, megjithëse ende do të jemi rreth 18.6 milionë kilometra nga qendra e rënies, gjë që masivisht zvogëlon gjasat për një përplasje. 

 

Taurids do ta kalojnë Tokën në një distancë shumë më të afërt në vitin 2030, kështu që shkencëtarët duan të përdorin mundësinë e afërt të këtij muaji për të vëzhguar brenda grumbullit të meteorëve dhe të vendosin ndonjë meteor potencialisht të rrezikshëm ndërsa ka ende kohë për t'u përgatitur. Një asteroid i quajtur 2006 QV89 në fakt mund të bjerë në Tokë në shtator të këtij viti. 

Asteroidi po udhëton aktualisht në 27,400 milje në orë, por shkencëtarët mendojnë se shansi për të goditur Tokën është 1 në 7,299.


Më të lexuarat