Secondary Adv

Nje pyll sa SHBA eshte zgjidhja per ngrohjen globale

Share on Google+

Ideja që mbjellja e pemëve mund të luajë një rol kyç në luftën kundër ndryshimeve klimatike nuk është një risi, por studiuesit e shohin tashmë si zgjidhje potenciale.  

 

Por megjithë përhapjen e saj në klimën e bisedimeve, shkencëtarët ende nuk janë duke punuar për të studiuar se ku saktësisht të gjitha këto pemë mund të rriten dhe sa karbon do të kapin pa eliminuar hapësirën ku njerëzit tani mbështeten. 

Në një studim të parë të këtij lloji, një ekip në Zvicër ka llogaritur zonën e mundshme dhe ndikimin e një pylli të ri mjaft të madh për të zvogëluar afro dy të tretat e rezervës atmosferike të karbonit. Me rreth një trilion pemë të reja të mbjella në një zonë afërsisht të madhësisë së Shteteve të Bashkuara, ata thonë se rritja e mbulimit të të Tokës nga pemë mund të jetë mundësia jonë më e mirë për të fituar luftën kundër ngrohjes globale.   

 

Një aspekt ishte me rëndësi të veçantë për ne: kemi përjashtuar qytete apo zona bujqësore nga potenciali total i restaurimit pasi këto zona janë të nevojshme për jetën njerëzore, tha në një deklaratë autori kryesor Jean-François Bastin. Sipas llogaritjeve të studiuesve, Toka mund të mbështesë një shtesë prej 1.6 miliardë hektarësh më shumë se sa ka aktualisht, për të arritur një sipërfaqe totale pyjore e barabartë me 4.4 miliardë hektarë të mbuluar me pemë. 

Kjo është përafërsisht një trilion deri në 1.5 trilion pemë të reja në një zonë sa madhësia e Shteteve të Bashkuara, vlerëson ekipi. Sapo këto pemë të reja arrijnë pjekurinë, ata mund të ruajnë rreth 205 miliardë tonë karboni. Por jo të gjitha zonat e pyllëzuara do të ishin të përshtatshme për këtë lloj restaurimi, vë në dukje ekipi. Rusia, Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Australia, Brazili dhe Kina tregojnë potencialin më të mirë për pyjet e reja. 


Më të lexuarat