Secondary Adv

Shkencetaret ne ndjekje te botes paralele te padukshme

Share on Google+

Në një seri eksperimentesh, shkencëtarët do të testojnë për ekzistencën e 'materieve pasqyrë' që mund të përbëjnë një botë paralele të padukshme. 

 

Në Oak Ride National Laboratory, ku gjenden supercomputers më të fuqishme të Amerikës, fizikanti Leah Broussard do të udhëheqë atë që ajo i përshkroi NBC-së si një test 'mjaft i drejtpërdrejtë' për të vlerësuar një boshllëk në modelet standarde të fizikës. 

 

Ky test i thjeshtë thuhet se do të përdorë një rreze neutron për të xhiruar grimca në një mur të padepërtueshëm. Nëse grimcat vërehen në anën tjetër të pengesës së pakalueshme, hulumtuesit thonë se kjo mund të jetë dëshmi e materies së pasqyruar që jeton në sfondin e botës sonë të vëzhgueshme. 

Shkencëtarët rus Anatoli Serebrov i Institutit të Fizikës Bërthamore të Rusisë treguan se neutronet e krijuara në një rreze mund të kalojnë në një botë pasqyrë, duke u zhdukur dhe hedhur poshtë rezultatet e kërkuesve. Një test i njëkohshëm i teorisë po zhvillohet gjithashtu nga studiuesit në Suedi, të cilët do të mbulojnë neutronet e ngadalshme në lëvizje në një fushë magnetike, të menduar për të përshpejtuar tranzicionin e materies, për të parë nëse grimcat zhduken. 

 

Përveç zhvendosjes thelbësisht të ligjeve të fizikës dhe të realitetit, kur njerëzit e kuptojnë atë, ekzistenca e një bande të pasqyruar të grimcave do të ndihmonte gjithashtu për të hedhur dritë mbi ekzistencën misterioze të çështjes së errët. 

 

Materia e errët, megjithëse e diskutueshme, mendohet nga disa shkencëtarë që të përbëjë 85 për qind të materies në univers, megjithëse kurrë nuk është vërejtur. Studiuesit thonë se nëse teoria e universit të pasqyrueshëm është e saktë, materia e errët e fshehtë mund të fshihej atje. 


Më të lexuarat