Secondary Adv

Shtresa e polimerit qe vesh dritaret dhe sherben si kondicioner

Share on Google+

Vitet e fundit kemi dëgjuar për sistemin MOlecular Solar Thermal, në të cilin energjia diellore ruhet në një medium të lëngët dhe më pas lëshohet si nxehtësi. 

 

Tashmë teknologjia është aplikuar në një shtresë të tejdukshme që mund të vendoset në brendësi të dritareve në ndërtesa me efikasitet energjetik. Shtresa MOST ose ndryshe MOlecular Solar Thermal, përfshin një molekulë norbornadiene-quadricyclane. 

 

Kjo bën që shtresa transparente e polimerit të marrë një ngjyrë të verdhë në portokalli kur nuk ekspozohet drejtpërdrejt në dritën e diellit. Sapo dielli ngrihet në mëngjes dhe rrezet e saj godasin materialin, shumë nga energjia diellore absorbohet nga molekula. 

 

Më konkretisht, molekula kap disa prej fotoneve hyrëse, duke shkaktuar atë të izomerizohet, kjo do të thotë se përkohësisht kthehet në një lloj tjetër molekule. Si rezultat, shtresa jo vetëm që kthehet plotësisht pa ngjyrë, por gjithashtu bllokon shumicën e nxehtësisë diellore nga hyrja në dhomë. 

 

Brendësia e ndërtesës në këtë mënyrë qëndron më e freskët, duke zvogëluar nevojën e përdorimit të sistemit ftohës në shtëpi. Në mbrëmje, edhe pse rrezet e diellit nuk po godasin më shtresën, molekula kthehet në formën e saj të mëparshme, duke e çliruar energjinë e ruajtur në dhomë si nxehtësi deri në tetë orë. 

 

Kjo zvogëlon nevojën për sistemin e ngrohjes të ndërtesës. Shkencëtarët tani po punojnë për të ulur çmimin e molekulës dhe për të rritur përqendrimin e tij brenda shtresës që vesh dritaret.


Më të lexuarat