Secondary Adv

Toyota po krijon makinen per astronautet ne Hene

Share on Google+

Japonia ka në plan të dërgojë njerëzit në Hënë deri në vitin 2030, dhe po zhvillon një automjet për lëvizjen e tyre në sipërfaqen e planetit.  

 

Agjensia japoneze e hapësirës JAXA dhe partneri Toyota kanë zbuluar se roveri i hënës me shtytje i prezantuar më herët këtë vit duhet të jetë gati për t'u nisur në vitin 2029. 

 

Automjeti me gjashtë rrota do të mbajë dy persona deri në 6,200 milje duke përdorur energjinë diellore dhe teknologjinë e qelizave të karburantit. Makina e cila është 20 metra e gjatë, 17 metra e gjerë dhe 12 metra e lartë, do të ketë 140 metra katrorë hapësirë ​​të banueshme. 

 

Falë presionit, astronautët nuk do të kenë nevojë për kostumet hapësinore, ndërkohë që gjenden brenda tyre. Afati kohor është mjaft i kufizuar, dhe duke marrë parasysh sfidat e zhvillimit të teknologjisë për eksplorimin e hapësirës njerëzore, Toyota dhe JAXA do të bëjnë mirë të përmbushin afatet e tyre. 

Plani zyrtar shkon për tre vjet, deri në vitin 2022, me një plan tentativë për një shtytje drejt nisjes ndërmjet viteve 2022 dhe 2029. Në 2027 Toyota planifikon të zhvillojë testin e performancës dhe cilësisë së modelit të fluturimit. Në atë moment, roveri do të jetë gati për një nisje të planifikuar në 2030. 

Në teori, ajo do të arrijë në hënë përpara eksploruesve njerëzorë dhe do të udhëtojë në mënyrë autonome për t'i takuar ata. JAXA dëshiron ta përdorë atë për të ndihmuar astronautët të eksplorojnë shtyllat hënore në kërkim të ujit të ngrirë, ndërsa në të njëjtën kohë zhvillojnë teknologjinë që mund të përdoret në planetë të tjerë.  


Më të lexuarat