Secondary Adv

Zbulohet arsyeja pse avionet kane ngjyre te bardhe

Share on Google+

Ka përjashtime, por linjat ajrore komerciale përgjithësisht i kanë avionët e tyre të lyer në ngjyrë të bardhë, dhe kjo sigurisht nuk është rastësi.  

 

Sipas disa ekspertëve dhe inxhinierëve të sektorit ajror, rezulton se siguria, komoditeti, ekonomia dhe faktorët e kërkimit dhe shpëtimit janë të gjitha në lojë kur është fjala për pamjen e një avioni. 

 

Avionët kontrollohen rregullisht për të çara, dhe boja e tyre e bardhë i bën ato më të lehta për t'u lokalizuar. Jill Farkas, një inxhinier i flotës amerikane tha: Nëse një e çarë ka arritur të depërtojë në bojë, ekziston një potencial që mund të shihet më lehtë nga një sfond i bardhë, sidomos kur pluhuri dhe mbeturinat fillojnë të mbushin të çarën duke e bërë më të vështirë për tu dalluar. 

 

Një avion i bardhë është më i lehtë për t'u lokalizuar në rast të një përplasjeje ose ndonjë tjetër fatkeqësie, sidomos natën, ose në një masë masive të ujit, u shpreh një ekspert tjetër. Pigmenti i bardhë pasqyron rrezet UV mjaft efikase krahasuar me ngjyrat e tjera të errëta. 

Kjo e bën një avion më të ftohtë ndërsa është ulur në tokë duke pritur për pasagjerët. Gjithashtu, ngjyra e bardhë nuk zhduket aq shpejt që ngjyra e errët kur UV degradon pigmentin. Kjo rrit jetëgjatësinë e bojës dhe flotës nuk do i duhet të rikthehet ta lyejë atë. 

 

Rilyerja e një avioni mund të kushtojë deri në 180,000 dollarë. Boja e bardhë zakonisht është shumë më e lehtë në peshë sesa mund të themi një pigment i kuq ose i zi. 


Më të lexuarat