Secondary Adv

Krijohet teknologjia qe rrit eficiencen e paneleve diellore

Share on Google+

Hulumtuesit në Universitetin Rajs kanë zhvilluar nanotube të reja që mund të thithin nxehtësinë dhe ta kthejnë atë në energji elektrike në mënyrë më efikase.   

 

Nanotubet e karbonit po rishikohen nga studiuesit në Universitetin Rajs, të cilët po zhvillojnë një version që është më efikas. 

Hulumtuesit të cilët prezantuan teknologjinë e tyre në ACS Photonics, zhvilluan një emetues hermetik hiperbolik që mund të thithë nxehtësinë, përshtatet në një bandwidth të ngushtë dhe ta lëshojë atë si një dritë që mund të përdoret për të krijuar energji elektrike. Ngrohja përndryshe do të lëshohej në atmosferë dhe do të humbiste. 

 

Me këtë teknologji, ajo mund të bëjë qelizat diellore shumë më efikase. Fotonet termike janë vetëm fotone të emetuara nga një trup i nxehtë, tha një prej studiuesve, në një njoftim për shtyp. Nëse shikoni diçka të nxehtë me një aparat fotografik me infra të kuqe, ju vëreni se shkëlqen. Kamera po kap këto fotone termikisht të ndriçuara. 

 

Studiuesit zbuluan se nanotubet janë një mënyrë për të izoluar fotonet që do të treteshin. Filmat me nanotube veprojnë si përçues që thithin nxehtësinë e mbetjeve dhe e kthejnë atë në proton me bandwidth të ngushtë. 

Një prej hulumtuesve zbuloi se rreth 20% e konsumit të energjisë është nxehtësia e mbeturinave. Mënyra më efikase për ta kthyer ngrohjen në energji elektrike tani është përdorimi i turbinave, avullit ose ndonjë lëngu tjetër për t'i përzierë, tha ai. Ato mund t'ju japin gati 50% efikasitet të konvertimit.

 


Më të lexuarat