Secondary Adv

Alaska po shkrin 100 here me shpejt se sa mendohej

Share on Google+

Një akullnajë nënujore në Alaskë po shkrihet 100 herë më shpejt se sa parashikohej më parë, sepse ekspertët kishin neglizhuar rëndësinë e shkrirjes së ambientit.  

 

Modelet e tanishme teorike ishin përqendruar kryesisht në shkarkimet nga shkrirjet, në të cilat tufa të shkrira shkaktojnë shkrirjen e lokalizuar përgjatë sipërfaqes akullnajore. 

 

Hulumtuesit identifikuan shkallën e lartë të shkrirjes papritur duke përdorur një teknikë të re sonare që u mundësoi atyre të studionin drejtpërdrejt skajin e zhytur në një akullnajë. Oqeanografi Dave Sutherland i Universitetit të Oregonit dhe kolegët e tij studiuan shkrirjen nënujore të Glacier LeConte, që shtrihet në jug të Juneau në Alaska.  

Hulumtuesit gjithashtu grumbulluan të dhëna mbi temperaturën, kripësinë dhe shpejtësinë e ujit në rrjedhën e poshtme të akullnajë, në mënyrë që të vlerësohet shkarkimi i ujërave të shkrirë. Nga kjo, ekipi ishte në gjendje të kërkonte ndryshime në modelet e shkrirjes midis periudhave matëse të gushtit dhe majit. 

 

Shkalla e shkrirjes ishte e lartë në të dyja sezonet, por u rrit nga pranvera në verë, raportuan studiuesit. Avantazhi i teknikës sonare është se mundëson analizën e akullnajave vertikale që përfundojnë në oqean. Këto dy grupe matjesh tregojnë se normat e shkrirjes janë dukshëm, ndonjëherë deri në një faktor 100, më i lartë se sa teoria ekzistuese do të parashikonte. 

Matjet me bazë sonare mund të zbatohet në akullnajat e tjera në të ardhmen dhe do të lejonte që parashikimet e rritjes së nivelit të detit të bëheshin më të sakta. Rritja e nivelit të detit në të ardhmen përcaktohet kryesisht nga sa akulli është ruajtur në këto fletë akulli, tha profesori Sutherland.


Më të lexuarat