Secondary Adv

Astronomet zbulojne planetin e ri me 3 Diej

Share on Google+

Astronomët mendojnë se kanë zbuluar një planet të huaj me tre diej në horizontin e tij, por kjo nuk është gjëja më interesante për qiellin e botës së re të çuditshme.   

 

Shkencëtarët zbuluan botën, të cilën ata e kanë quajtur LTT 1445Ab, në të dhënat e mbledhura nga Aneks Survey Satellite Transit (NASA) (TESS). 

 

LTT 1445Ab orbiton vetëm një nga tre yjet, të cilat janë xhuxhë të kuq në gjysmën e dytë të jetës së tyre, dhe sistemi është rreth 22.5 vjet dritë larg nga Toka. Nëse do të mund të qëndronim në sipërfaqen e atij planeti, do vërenim se ka tre diej në qiell, por dy prej tyre janë shumë larg dhe të vegjël, tha një prej astronëmëve që bëri zbulimin. 

 

Nga të dhënat e TESS, shkencëtarët besojnë se planeti është shkëmbor, rreth një e treta më i madh se Toka. Është tërësisht e ngurtë në sipërfaqe, 160 gradë Celsius, dhe planeti rotullohet pas një ylli çdo 5 ditë. Por ajo që është veçanërisht e veçantë për këtë është diçka që shkencëtarët ende nuk mund të karakterizojnë, atmosferën e saj. 

Sepse yjet në fjalë janë xhuxhë të kuq që janë të vendosur në mënyrë të arsyeshme pranë Tokës dhe për shkak se sistemi është i rregulluar në mënyrë që planeti të kalojë midis yjeve dhe Tokës, shkencëtarët mund të jenë në gjendje të marrin një pamje të çdo gazi që rrethon planetin duke përdorur teleskopë në tokë.


Më të lexuarat