Secondary Adv

Pushtimi nga Rusia, 600 miliarde dollare demi ekonomik per Ukrainen

Humbjet totale ekonomike në Ukrainë të shkaktuara nga pushtimi i Rusisë arrijnë në 564-600 miliardë dollarë, sipas Shkollës Ekonomike të Kievit (KSE).

 

Masa përfshin dëme të drejtpërdrejta në banesa dhe ndërtesa të tjera, infrastrukturë dhe pronë, si dhe dëme indirekte në formën e rënies së PBB-së, investimeve të humbura, largimit të punëtorëve dhe kostove shtesë të mbrojtjes dhe mbështetjes sociale, tha KSE.

 

Humbjet e drejtpërdrejta nga shkatërrimi i ndërtesave dhe infrastrukturës vlerësohen në 105 miliardë dollarë, me banesat e dëmtuara që përbëjnë rreth 40 miliardë dollarë nga kjo shifër.

 

Qytetet e Mariupol tani nën kontrollin rus pas një rrethimi të gjatë Kharkiv dhe Chernihiv të dy të granatuar rëndë nga Rusia përpara se forcat e saj të tërhiqeshin dhe Severodonetsk dhe Lysychansk në Donbas ku po zhvillohen luftime të ashpra, kanë shkaktuar dëme më të mëdha në ndërtesat e banimit. ka thënë KSE.

 

Ndërkohë kompanitë ukrainase kanë pësuar 11 miliardë dollarë humbje ekonomike, duke përfshirë më shumë se gjysmë miliardë dollarë vetëm gjatë javës së kaluar.

 

Më shumë se 200 kompani, fabrika dhe fabrika ukrainase janë shkatërruar, dëmtuar ose konfiskuar nga Rusia, thotë KSE. KSE thotë se ukrainasit mund të raportojnë humbjen e infrastrukturës fizike, duke përfshirë ndërtesat e banimit, nëpërmjet faqes së saj të internetit.

 

Më herët sot një ish-ministër i financave tha se Ukrainës do t'i duhen 750 miliardë dollarë për rindërtim. Tymofiy Mylovanov i tha programit Newsday të Shërbimit Botëror të BBC se puna mund të sjellë me vete mundësinë për të "ndërtuar më mirë"./Burimi: Shqiptarja.com


Më të lexuarat