Secondary Adv

Kina do te ndertoje tunelin ujor me te madh ne bote

Kina ka filluar punën për ndërtimin e kanalit ujor më të madh në botë që do të transportojë sasi masive uji nga Diga e Tre Grykave në Pekin.

 

 

Tuneli Yinjiangbuhan do të lidhë digën e Tre Grykave dhe lumin Han përpara se të lidhet me një kanal të hapur që të çon në veri në Pekin.

 

Në total, projekti do të mbulojë 1400 kilometra dhe do të kushtojë 8.9 miliardë dollarë. Kjo do të sigurojë një furnizim të vazhdueshëm me ujë nga mbifurnizimi në Kinën lindore dhe jugore në zonat me kushte më të thata në veri.

 

Kjo u njoftua nga South China Morning Post, e cila pretendon se projekti masiv i tunelit do t’i japë një shtysë të madhe prodhimit të ushqimit në tokat e thata.

 

Shumica e tunelit do të shtrihet thellë nën tokë në një thellësi prej 1000 metrash. Një projekt i tillë ka të ngjarë të përdorë pajisjet më të fundit të tunelit, pasi presioni intensiv 1 kilometër nën sipërfaqe do të rezultonte në përparim të ngadaltë.

 

Por edhe me pajisje të tilla, projekti do të marrë rreth 10 vjet për të përfunduar.

 

Projekti i devijimit të ujit nga jug-veri është projekti më i madh i ndërmarrë ndonjëherë. Ideja e tunelit u shfaq rreth 50 vjet më parë, dhe puna për të filloi vetëm kohët e fundit.

 

Tuneli Yinjiangbuhan është vetëm një pjesë e vogël e një enigme gjithëpërfshirëse që do të përbëjë një projekt ambicioz prej 62 miliardë dollarësh.

 

Pasi të përfundojë, të katër lumenjtë kryesorë të Kinës – Yangtze, Lumi i Verdhë, Huaihe dhe Haihe – do të lidhen, duke lejuar që afro 45 miliardë metra kub ujë të devijohen çdo vit drejt veriut.

 

Sipas Interesting Engineering, me ndërtimin e tunelit Yinjiangbuhan, prodhimi i ushqimit mund të rritet me 540 milionë tonë në vit, aq sa prodhon SHBA-ja aktualisht.

 

Ndikimi që rezulton duhet të përmirësojë kushtet në Kinën veriore dhe lindore, duke çuar në përmirësimin e cilësisë së jetës për njerëzit dhe ekonominë./Burimi: Scan TV


Më të lexuarat