Secondary Adv

Pagesat dixhitale, Vendet qe mund te funksionojne pa para fizike duke nisur nga 2024

Me transformimin dixhital, peizazhi i transaksioneve po e lë pas konceptin e parave të gatshme.

 

 

Pagesat celulare, tap-to-pay, dhe sigurisht, kartat e debitit dhe kreditit, tani janë mjetet e pagesave më të përdorura në mbarë botën. Paraja po shuhet, përdoret vetëm nga një numër të kufizuar shitësish dhe në përgjithësi nga një demografi e vjetër.

 

Epoka e monedhave dixhitale po afrohet gjithnjë e më shumë, ndërsa kartëmonedhat dhe monedhat po zëvendësohen gradualisht nga teknologjitë e reja. Ja 6 vendet kryesore që po shkojnë drejt pagesave dixhitale:

 

6. Mbretëria e Bashkuar

 

Pavarësisht se është lideri fintech i Evropës dhe i dyti në nivel global pas SHBA-së kur bëhet fjalë për ndërmarrjet fintech, Mbretëria e Bashkuar qëndron në vendin e gjashtë kur bëhet fjalë për shkëmbimin e parave të gatshme me 100% transaksione dixhitale. Sipas një studimi të UK Finance, përdorimi i parave të gatshme në pikën e shitjes është ulur me 35% që nga viti 2020 si rezultat i drejtpërdrejtë i pandemisë.

 

5. Finlanda

 

Finlanda po ecën me shpejtësi drejt një të ardhmeje pa para dhe madje mund të kalojë rivalët e saj aktualë evropianë në tabelën e liderëve. Finlanda gjithashtu renditet aktualisht e dyta pas Irlandës për sa i përket shpeshtësisë së përdorimit të kartave. Është e pesta në shpenzimet e tregtisë elektronike si përqindje e PBB-së dhe numri tre në adoptimin e bankingut online. Sipas Bankës së Anglisë, Finlanda parashikohet të bëhet plotësisht pa para deri në vitin 2030.

 

4. Holanda

 

Me 91% të popullsisë së Holandës që ka përqafuar pagesat dixhitale dhe kartat e debitit, mbajtja e parave të gatshme në Holandë nuk është e zakonshme. Por, hulumtimi tregon se ekziston një rezervë e natyrshme për të përqafuar kredinë, një shqetësim kulturor që mund të pengojë udhëtimin drejt një shoqërie pa para. Megjithatë, holandezët kanë adoptuar teknologji të reja me dëshirë, me të dhënat që zbulojnë se Holanda është vendi kryesor në Evropë për pagesat me orë inteligjente pa para.

 

3. Norvegjia

 

Sipas Bankës Botërore, me 98% të qytetarëve të saj që kanë përqafuar sistemin e kartave të debitit/kreditit, Norvegjia mund të jetë vendi i parë në Evropë që deklaron veten pa para. Për më tepër, të dhënat tregojnë se në vitin 2021, vetëm midis 2 dhe 3% e transaksioneve në pikën e shitjes në Norvegji janë kryer duke përdorur para të gatshme. Banka qendrore e Norvegjisë thotë se vetëm 3–5% e të gjitha transaksioneve të pikave të shitjes kryheshin me para fizike, me tre nga çdo katër transaksione me kartë pa kontakt.

 

Për më tepër, mbi 95% e popullsisë përdor aplikacionet e pagesave celulare dhe që nga viti 2020, aplikacionet ishin mënyra më e popullarizuar e transferimit të parave nga kolegët, duke përbërë gati 80% të të gjitha transfertave.

 

2. Kinë

 

Në nëntor 2020, ministrat e financave të Kinës njoftuan programin pilot të jen-it dixhital, një skemë që pa mijëra qytetarë që ofruan ekuivalentin e 40 dollarëve amerikanë për të shpenzuar në një test për të parë se sa mirë do të funksiononte një monedhë dixhitale e Bankës Qendrore Kineze. Deri në kohën kur Lojërat Olimpike Dimërore Kineze nisën në shkurt 2022, eksperimenti ka mbledhur të dhëna me vlerë dy vjeçare dhe ka parë qarkullimin e pagesave me vlerë 13.68 miliardë dollarë. Ndërsa mbetet një demografik i varur shumë nga paratë brenda Kinës, vendi pritet të përpiqet të jetë plotësisht pa para brenda dy deri në tre viteve të ardhshme.

 

1. Suedia

 

Edhe pse ishte vendi i parë që lëshoi ​​kartëmonedha, Suedia është shoqëria më pa para në botë sot, me vetëm 32 ATM në funksion për 100,000 njerëz dhe me më shumë se 98% të qytetarëve të saj zotërojnë një kartë debiti/kredi. Ai gjithashtu renditet si një nga vendet më të mira që përdorin pagesat me celular. Vendi i parë evropian që emetoi kartëmonedha, Suedia duket se do të jetë një nga vendet e para evropiane që do t’i heqë qafe ato.

 

Një fushë tjetër ku Suedia po kryeson, është adoptimi i pagesave celulare. Është një nga vendet më të mira për pagesat celulare pa kontakt dhe disa studime sugjerojnë se paratë fizike mund të zhduken nga ekonomia e saj deri në vitin 2024./Burimi: SCAN TV


Më të lexuarat