Secondary Adv

Karburantet bien ne burse, Konfindustria thirrje bordit per ulje cmimi

Konfindustria i kërkon Bordit të Trasparencës ndërhyrjen e menjëhershme për uljen e çmimit të karburanteve në treg.

 

Ndërkohe, që çmimi i naftës në tregjet ndërkombëtare në 2 javën e parë të muajit gusht 2022 ka rënë në mënyre të ndjeshme nën 95$/fuci në tregun shqiptar vazhdon çmimi i fiksuar prej pothuaj 2 javësh në 221 lekë/litër në shitjet me pakicë.

 

Mbështetur në vlerësimet krahësuese të periudhave të mëparshme, çmimi i naftës më pakicë sot në treg duhet të ishte të paktën nën 200 lekë/liter.

 

Njoftim për shtyp:

 

Konfindustria i kërkon Bordit të Trasparencës ndërhyrjen e menjëhershme për uljen e cmimit të karburanteve në treg.

 

Ndërkohe, që cmimi i naftës në tregjet ndërkombëtare në 2 javën e parë të muajit gusht 2022 ka rënë në mënyre të ndjeshme nën 95$/fuci në tregun shqiptar vazhdon cmimi i fiksuar prej pothuaj 2 javësh në 221 lekë/litër në shitjet me pakicë.

 

Mbështetur në vlerësimet krahësuese të periudhave të mëparshme, cmimi i naftës më pakicë sot në treg duhet të ishte të paktën nën 200 lekë/litër.

 

Mosndërhyrja e përsëritur në kohë e Bordit të Trasparencës për uljen e cmimit është tregues i qartë i kapjes së shtetit nga karteli i kompanive të naftës si edhe përpjekje për të shtuar të ardhurat buxhetore nëpërmjet “shtrydhjes” së bizneseve dhe qytetarëve shqiptarë.

 

Është shumë shqetësuese dhe goditje e rëndë shkatërrueëe për zhvillimin e qëndrueshëm të ekonomisë kombëtare rritja e fortë e të ardhurave të planifikuara në buxhetin e shtetit në kushtet e inflacionit të lartë dhe me kah rrites.

 

Në 6 mujorin e parë të vitit 2022 të ardhurat në buxhet janë shtuar me afër 200 milionë euro drejtëpërdrejtë të lidhura vetëm më rritjen e cmimeve. Inflacioni i raportuar zyrtarisht nga Banka e Shqipërisë është 7.8%, ndërkohe sipas të dhënave reale është mjaft më i lartë.

 

Cmimet e larta në nivel absolut botëror të karburanteve në Shqipëri, gërshetuar me cmimet e ulta krahësuese në rajon kanë pasoja të forta shkatërrueëe sidomos për prodhimin vendor dhe industritë, që rrezikojnë qartësisht rrezikun e falimentimit.

 

Cmimet e larta të karburanteve janë ndër faktorët kryesorë edhe të goditjes ndaj sektorit strategjik të turizmit në vitin 2022 në vazhdim./Burimi: abcnews.al


Më të lexuarat