Secondary Adv

Tarifa te reja te gazit ne Gjermani, rriten kostot per konsumatoret

Familjet gjermane do paguajnë gati 500 euro më shumë në vit për gazin pasi u vendos taksa për të ndihmuar ndërmarrjet të mbulojnë kostot.

 

Trading Hub Europe, operatori gjerman i tregut të gazit, tha të hënën se kishte vendosur tarifën në 2,419 cent euro për kilovat orë (kWh).

 

Taksa do të vendoset nga 1 tetori dhe do të mbetet në fuqi deri në prill të vitit 2024 në një përpjekje për të ndihmuar Uniper (UN01.DE) – importuesi më i madh i vendit i gazit rus – dhe importuesit e tjerë të përballen me çmimet në rritje, raporton reuters.

 

Për një familje mesatare prej katër personash, tarifa do të arrijë në një kosto shtesë vjetore prej rreth 480 euro, ose një rritje prej rreth 13 për qind në llogaritjen e platformës së krahasimit të çmimeve Verivox për një faturë mesatare gazi prej 3,568 euro, bazuar në përdorimin e 20 mijë kWh/vit.

 

“Alternativa do të kishte qenë kolapsi i tregut gjerman të energjisë dhe bashkë me të pjesë të mëdha të tregut evropian të energjisë”, tha Ministri i Ekonomisë, Robert Habeck për taksën.

 

Modeli energjetik i Gjermanisë i varur nga Rusia kishte dështuar dhe nuk do të kthehej, u tha ai gazetarëve. “Ne duhet të ndryshojmë me nxitim… Duke bërë këtë, ndonjëherë duhet të marrim ilaçe të hidhura”, tha Habeck, duke argumentuar për lehtësim të synuar për të ndihmuar familjet.

 

Kompania EnBW (EBKG.DE), e cila është gjithashtu e ekspozuar përmes divizionit të saj të gazit VNG (VNG.UL) dhe mori një fitim prej 545 milionë eurosh në gjysmën e parë të 2022 si rezultat i furnizimeve më të ulëta ruse, tha se do të përfitonte nga taksa, ndryshe nga RWE (RWEG.DE)./Burimi: Telegrafi


Më të lexuarat