Secondary Adv

Ritet me 59 per qind cmimi i energjise per familjet dhe bizneset ne Itali

Familjet dhe bizneset do kenë një rritje të çmimit të energjisë në një vlerë prej 59% sipas raportimit të Sky TG24, bazuar në njoftimin e kompanisë energjetike “Area”.

 

Pa ndërhyrjen e Autoritetit dhe qeverisë do të ishte 100%. Deri në fund të vitit, një familje tipike do të ketë shpenzuar 1,322 € në 2022 krahasuar me rreth 632 € vitin e kaluar. Këtu janë të gjitha të dhënat.

 

“Një dyfishim i faturave mund të kishte çuar në një rritje të detyrimeve të prapambetura të familjeve dhe sistemit energjetik”, shpjegoi presidenti i Arera, Stefano Besseghini.

 

“Situata në Ukrainë, nivelet “anormale” të çmimeve të gazit me shumicë, frika për sigurinë e tubacioneve të gazit dhe tensionet financiare, e shtynë Autoritetin Rregullator për Energjinë, Rrjetet dhe Mjedisin (Arera) të “Një ndërhyrje e jashtëzakonshme” e cila “përmbai” rritjen për tremujorin e katërt.

 

Rritja do të jetë 59% për faturën e energjisë elektrike ndërsa çmimi i gazit do të përditësohet nga muaji në muaj me njoftim në fillim të muajit në vijim”, thuhet në njoftimin e medias italiane Sky TG24

 

Sipas Sky TG24, në tremujorin e ardhshëm një familje mesatare do të shpenzojë 450 euro për faturat e tyre, më shumë se dyfish për të njëjtën periudhë kohore në vitin 2021. Dhe pa ndërhyrjet e qeverisë, kostoja do të ishte edhe më e shtrenjtë për një shtesë 100 euro.

 

Është e rëndësishme të kujtojmë se lajmet për rritjet e shpallura nga Arera kanë të bëjnë me përdoruesit që kanë lloje të kontratave të tregut të mbrojtur, që përbëjnë 41.5% të totalit të italianëve.

 

Të gjithë të tjerët, nga ana tjetër, që kanë kontrata të tregut të lirë, kanë çmime të negociuara në mënyrë të pakufizuar me Arera-n dhe për këtë arsye mund ta gjejnë veten duke paguar tarifa më të lira për momentin.

 

Për sa i përket efekteve përfundimtare, për faturën e energjisë elektrike, shpenzimet për një familje tipike në vitin 2022 (1 janar 2022 - 31 dhjetor 2022) do të jenë afërsisht 1,322 €, krahasuar me rreth 632 € në 2021 (ekuivalenti i 12 muajve të vitin e kaluar).

 

Fatura e energjisë elektrike e një familjeje tipike me kontratë të tregut të mbrojtur (2700 Këh/vit) pësoi një rritje prej 690 euro në vitin 2022, e cila do të ishte 860 pa ndihmën e qeverisë: në thelb një diferencë prej 170 euro.

 

Ndihma “mbuloi” 20% të rritjes. Qeveria e ardhshme do të përballet me një situatë ekonomike në ndryshim.

 

Në muajt në vijim, disa nga masat që ekzekutivi Draghi ka futur për të ndihmuar familjet dhe bizneset do të skadojnë, për shembull ulja e akcizës për karburantet dhe zbritjet në faturat (aktualisht e vlefshme deri më 31 dhjetor)./Burimi: Shqiptarja.com


Më të lexuarat