Secondary Adv

Cmimi i naftes ne bursa arrin nivelin me te larte te vitit

Çmimet e naftës u ngjitën në nivelin më të lartë të vitit këtë javë, duke zgjatur një rritje që ka vënë në fokus një kthim në 100 dollarë për fuçi.

 

Në të vërtetë, disa analistë besojnë se çmimet e naftës së papërpunuar mund të arrijnë këtë moment historik përpara fundit të vitit.

 

Kontratat ndërkombëtare të së ardhmes së naftës Brent u tregtuan me 93.90 dollarë për fuçi të premten në mëngjes në Londër, rreth 0.2% më i lartë. Ndërkohë, kontratat e së ardhmes West Texas Intermediate në SHBA qëndruan në 90,41 dollarë, pothuajse 0,3% më e lartë për seancën.

 

Të dy Brent dhe WTI u vendosën në nivelet e tyre më të larta përkatëse të vitit të enjten. Kontratat e naftës janë dukshëm më të larta nga muaji në datë dhe mbeten në rrugën e duhur për të shënuar javën e tretë pozitive radhazi.

 

Rritja e çmimeve vjen mes pritjeve në rritje për furnizim më të shtrënguar pasi Arabia Saudite dhe Rusia lëvizën për të tërhequr inventarët globalë dhe për të zgjatur shkurtimet e tyre të prodhimit të naftës deri në fund të vitit.

 

Mbreti i OPEC-ut, Arabia Saudite tha më 5 shtator se do të zgjaste uljen e prodhimit prej 1 milion fuçi në ditë deri në fund të vitit, me liderin joanëtar të OPEC-ut, Rusinë, duke u zotuar të reduktojë eksportet e naftës me 300,000 fuçi në ditë deri në fund të vitit.

 

Të dy vendet kanë thënë se do të rishikojnë shkurtimet e tyre vullnetare në baza mujore. Analistët në Bank of America kanë treguar se tani besojnë se çmimet e naftës së shpejti mund të rriten përtej shifrave treshifrore.

 

Tamas Varga i ndërmjetësit të naftës PVM tha se një kërcim drejt arritjes së 100 dollarëve ishte “i besueshëm”, duke përmendur kufizimet e prodhimit nga Arabia Saudite dhe Rusia,

 

mirëmbajtjen e ardhshme të rafinerisë, mungesën strukturore të naftës në Evropë dhe një konsensus në rritje se cikli aktual i shtrëngimit do t’i vijë fundi së shpejti./Burimi: SCAN


Më të lexuarat