Secondary Adv

10 digat me te larta ne bote

Share on Google+

Me mure masive që mbajnë në vend triliona gallona uji, digat janë ndër strukturat më të mëdha, më të rënda dhe më mbresëlënëse të bëra nga duart e njeriut në botë.   

 

Kur u përfundua në vitin 1935, diga Hoover ishte diga më e lartë në botë. Që atëherë, diga më të mëdha, më të larta dhe më të avancuara janë ndërtuar. Më e madhja prej tyre, Diga e Jinping-I, u hap vetëm kohët e fundit dhe shërben si një stacion i madh energjie në Kinë. Më poshtë do të gjeni 10 digat të cilësuara si më të mëdhatë dhe më të lartat, të cilat kanë një kapacitet mjaft të lartë ruajtës të ujit.

 

10 Mauvoisin Dam, Lumi Bagnes, Zvicër – 250 m 

9 Nuozhadu Dam, Lumi Lancang, China – 261 m 

8 Chicoasén Dam, Lumi Grijalva, Meksikë  – 261 m 

7 Vajont Dam, Lumi Vajont, Itali  – 261.6 m 

6 Inguri Dam, Lumi Inguri, Gjerorgji – 271.5 m 

5 Grande Dixence Dam, Lumi Dixence, Zvicër – 285 m 

4 Xiluodu Dam, Lumi Jinsha Jiang, Kinë – 285.5 m 

3 Xiaowan Dam, Lumi Lancang, Kinë – 292 m 

2 Nurek Dam, Lumi Vakhsh, Tajikistan – 300 m 

1 Jinping-I Dam, Lumi Yalong, Kinë – 305 m


Më të lexuarat