Secondary Adv

Ndotja e ajrit rrit rrezikun e humbjes se shikimit

Share on Google+

Ndotja e ajrit pothuajse e dyfishon rrezikun e vuajtjes nga një formë e rëndë e dobësimit të shikimit, sugjeron një studim i realizuar së fundmi. 

 

Njerëzit që jetojnë në zona me nivele të larta të trafikut kanë dy herë më shumë gjasa të vuajnë nga degjenerimi makular i lidhur me moshën (AMD), zbuluan studiuesit. 

 

Shkencëtarët zbuluan se ekspozimi afatgjat ndaj dioksidit të azotit, një ndotës që është veçanërisht i lidhur me makinat e vjetra me naftë, rriti rrezikun e AMD tek moshat 50 vjeçare me 91 përqind. Dhe ata që jetojnë në zona të larta të monoksidit të karbonit, i cili është i lidhur me benzinë ​​dhe naftë, rreziku u rrit për 84 përqind. 

Studiuesit zbuluan se 25 përqind e njerëzve që jetojnë në zona me nivelet më të larta të ndotjes së ajrit kishin gati dy herë më shumë të ngjarë të zhvillonin AMD. Akademikët theksuan se studimi i tyre nuk shikonte lidhjen biologjike midis ndotjes dhe problemet me sytë, thjesht shanset statistikore që lidhin të dyja. 

 

Por ata vunë në dukje se studimet e mëparshme kanë gjetur që ndotja e ajrit ndërhyn në sistemin nervor qendror, i cili gjithashtu mund të shpjegojë mekanizmin me të cilin emetimet e makinave godasin retinën. Studimet e fundit kanë lidhur ndotjen e dioksidit të azotit me sistemin kardiovaskular dhe neurologjik. 

 

Dioksidi i lartë i azotit është i lidhur me sëmundje të ndryshme të trurit, duke përfshirë funksionin e ulët njohës dhe një integrim më të ulët funksional në fëmijë, sëmundje Parkinson, goditje në tru.


Më të lexuarat