Secondary Adv

Zbulohet nje rezervuar metani ne thellesi te oqeanit

Share on Google+

Një rezervuar i gjerë, i shpërndarë metani i cili gjendet në thellësitë e oqeaneve të botës, është zbuluar nga shkencëtarët.  

 

Gazi ruhet në xhepa të vegjël brenda rezervuarit mineral dhe besohet të jetë formuar kur uji i detit në shkëmb u bllokua dhe iu nënshtrua një reagimi kimik. 

 

Metani ka kohë që dihet se ekziston i varrosur nën dyshemenë e detit, por origjina e saktë e tij kishte qenë e paqartë. Studiuesit vlerësojnë se, të kombinuara, të gjitha këto xhepa metanozë mikroskopikë mund të jenë një nga burimet më të mëdha të metanit jo biologjik në planet. 

 

Jo vetëm që ky prodhim i metanit potencialisht mund të ketë ndihmuar jetën e karburantit në Tokë, por gjithashtu mund të sigurojë një burim metani në planetet e tjerë në sistemin diellor. Identifikimi i një burimi abiotik të metanit në det të thellë ka qenë një problem me të cilin ne jemi duke luftuar për shumë vite, tha një prej studiuesve. 

 

Abiotik do të thotë që nuk është prodhuar nga një organizëm i gjallë. Studiuesit besojnë se metani prodhohet kur ujërat e detit, duke përshkuar koren e oqeanit në thellësi, bllokohen brenda një minerali të quajtur olivinë në temperaturat më larta 400°C. Olivina është minerali më i bollshëm që përbën mantelin e sipërm të Tokës. 

 

Bazuar në sasinë e metanit të gjetur në mostrat e shkëmbit që ata grumbulluan, skuadra beson se depozitat nën oqeane ka të ngjarë të jenë më të larta se vëllimi i metanit që ishte i pranishëm në atmosferën e Tokës përpara epokës industriale.


Më të lexuarat