Secondary Adv

Ekzoplanetet mund te kene larmi me te madhe jete se Toka

Share on Google+

Toka mund të mos jetë planeti më i mirë për jetën, pasi disa ekzoplanete që rrotullohen në yje të largët kanë potencialin për të pritur një gamë më të larmishme jete.  

 

Ky konkluzion befasues erdhi nga studiuesit amerikanë të cilët përdorën një model klimaterik të NASA-s për të eksploruar eksoplanetet më të banueshme, ato jashtë sistemit tonë diellor. 

 

Zbulimet mund të ndihmojnë në përqendrimin e së ardhmes së kërkimit tonë për jetën në botët e tjera. Kërkimi i NASA për jetën në Univers është përqendruar në të ashtuquajturat planete të zonave të banueshme, që janë botë që kanë potencial për oqeane me ujë të lëngshëm. 

 

Por jo të gjithë oqeanet janë po aq mikpritës, dhe disa oqeane do të jenë vende më të mira për të jetuar se të tjerët për shkak të modeleve të tyre të qarkullimit global. Studiuesit ishin në gjendje të përdorin modelet e tyre për të përcaktuar se cilat lloje të planetëve kanë më shumë gjasa të jenë në gjendje të zhvillojnë dhe të mbajnë një larmi të jetës. 

 

Ne zbuluam se densitet më i lartë atmosferik, ritmet më të ngadalta të rrotullimit dhe prania e kontinenteve të gjitha japin norma më të larta ngritjej, u shpreh një prej shkencëtarëve. Nga kjo, studiuesit konkludojnë se Toka mund të mos jetë planeti optimal për jetën, dhe botë më mikpritëse mund të ekzistojnë diku tjetër në kozmos. 

 

Duke pasur parasysh këtë, tha Dr Olson, kërkimi ynë për jetën diku tjetër në univers do të synohej më së miri për ata planifikues të banueshëm të cilët janë më të favorshëm ndaj jetës së larmishme dhe globale aktive. Këto janë planetët ku jeta do të jetë më e lehtë për t'u zbuluar, dhe ku mos zbulimet do të jenë më domethënëse.


Më të lexuarat