Secondary Adv

Zbulohet materiali i pazakonte ne siperfqaqen e Henes

Share on Google+

Një substancë e çuditshme 'si xhel' është zbuluar në anën e largët të Hënës nga një rover hënor i dërguar nga agjensia hapësinore e Kinës.   

 

Roveri Yutu-2, i cili u ul në anën e largët të Hënës në Janar të këtij viti, gjeti substancën muajin e kaluar por lajmet për zbulimin sapo janë bërë publike. 

 

Roveri, pjesë e misionit hënor Chang'e-4 të Kinës, zbuloi substancën në një krater pak para se të fikej për 'fjetjen' e zakonshme të mesditës. Atëherë shkencëtarët bënë zbulimin e çuditshëm, megjithëse deri më tani ata vetëm thanë që substanca ishte si xhel dhe gjithashtu ka një ngjyrë e pazakontë. 

 

Një teori e mundshme e cila u sugjerua nga studiuesit që nuk u përfshinë me misionin është se substanca është qelq i shkrirë i krijuar nga meteorite që godasin sipërfaqen e Hënës. Agjensia hapësinore e Kinës më parë tha se misioni aktual 'ngriti velin misterioz' nga ana e largët e Hënës, e cila nuk shihet kurrë nga Toka, dhe 'hapi një kapitull të ri në eksplorimin hënor të njeriut. 

 

Për shkak se anija hapësinore është me energji diellore, ai duhet të fiket gjatë një nate hënore në Hënë, gjatë së cilës nuk do të ketë dritë dielli. Temperatura në një natë hënore është rreth -180 ° C dhe mund të rritet gjatë ditës, ku përbërësit 'izolues ’si shtresat me ngjyrë ari jashtë landerit dhe roverit i mbajnë të freskëta.  

 

Rezultatet e eksperimenteve nga misioni mund të çojnë në kuptime të reja të sfidave me të cilat do të përballen kolonizuesit, të cilët një ditë mund të banojnë satelitin tonë natyror. 


Më të lexuarat