Secondary Adv

Nasa po krijon sistemin qe devijon asteroidet

Share on Google+

Shkencëtarët e NASA dhe Agjensisë Evropiane të Hapësirës do takohen në Romë, javën e ardhshme për të diskutuar mbi zhvillimin e një sistemi të devijimit të asteroidëve.    

 

Misioni i përbashkët, lançimi i parë për të cilin është planifikuar për vitin 2022,do të testojë nëse është e mundur të devijohet orbita e një asteroidi në një mënyrë të parashikueshme. 

 

Një anije kozmike do të ndikojë në asteroid, ndërsa një tjetër do të dërgohet për të vlerësuar efektet e përplasjes në mënyrë që teknika të mund të rafinohet. Nëse misioni është i suksesshëm, ky parim deflektues i asteroidëve një ditë mund të përdoret për të mbrojtur tokën nga një ngjarje e ndikimit katastrofik.  

Pjesëmarrësit nga dy agjensitë hapësinore do të diskutojnë për misionin e planifikuar të përbashkët për të devijuar orbitën e asteroidëve më të vegjël të Didymos që rrotullohen ndërmjet Tokës dhe Marsit. Së pari, asteroidi do të ndikohet nga një anije kozmike e NASA e quajtur DART, i cili do të udhëtojë me rreth 4.1 milje në sekondë. 

 

Hera e ESA, do të vëzhgojë vendin e përplasjes së DART dhe do të mbledhë të dhëna për efektet e përplasjes në trajektoren e asteroidit, e cila më pas mund të përdoret për të përsosur teknikën e devijimit në rast të një kërcënimi të vërtetë asteroid. 

 

Anija kozmike e NASA, DART tashmë është në ndërtim e sipër, me një lëshim të planifikuar për verën e vitit 2021 me qëllim arritjen e objektivit asteroid në shtator 2022. Anija hapësinore do të shoqërohet në misionin e saj nga një satelit i vogël, shtesë i njohur si LICIACube, i cili do të regjistrojë momentin që DART godet asteroidin. 

 

Pas kësaj, Hera do të luajë rolin e saj. Në konferencë, pjesëmarrësit do të diskutojnë jo vetëm përparimin e anijes kozmike të përfshirë në misionin e devijimit, por edhe rezultatet nga vëzhgimet astronomike të asteroidëve Didymos.


Më të lexuarat