Secondary Adv

Njerezit rrezikohen cdo dite nga sasi e larte e plastikes

Share on Google+

Ne të gjithë po gëlltisim rreth 73,000 copa të vogla plastike çdo vit përmes ushqimit dhe pijeve tona, sipas një studimi të ri.    

 

Këto po hyjnë pa kuptuar në gojë dhe zorrë, pasi shkencëtarët zbulojnë se një konsum mesatar ditor përmban 200 copë mikroplastikë. Studiuesit zbuluan se uji në shishe mund të jetë një nga burimet më të mëdha të mikroplastikës e cila mund të rrezikojë shëndetin. 

 

Mikroplastikat janë gjithashtu të bollshme në jetën detare që hanë mbeturina të hedhura në det para se të shkojnë në pjatat tona. Mikroplastikat përfshijnë mbetje plastike të copëtuara, fibra sintetike dhe rruaza që gjenden në produktet e higjienës personale. Rreziku për njerëzit nuk dihet ende, por ekzistojnë shqetësime se ato mund të grumbullojnë kimikate toksike dhe më i vogli mund të hyjë në qarkullimin e gjakut. 

 

Dr Schwabl tha: Me shqetësim të veçantë është ajo që do të thotë kjo për ne, dhe veçanërisht pacientët me sëmundje gastrointestinale. Ndërsa përqendrimet më të larta plastike në studimet e kafshëve janë gjetur në zorrë, grimcat më të vogla mikroplastike janë të afta të hyjnë në rrjedhën e gjakut, sistemin limfatik dhe madje mund të arrijnë në mëlçi. 

 

Më të zakonshmet ishin polipropileni dhe polietileni-terefhalati (PET), të dyja që gjenden në paketimin e ushqimit dhe pijeve. Është vlerësuar se konsumimi vjetor i mikroplastikës për person nga uji i çezmës dhe kripa është deri në 11,000, 5,800 dhe 1,000 respektivisht. Konsumimi mesatar është më i lartë në mesin e atyre që pijnë ujin në shishe.

 

Në studim thuhej se uji në shishe gjithashtu mund të jetë një kontribues i fortë i gëlltitjes mikroplastike, me një mesatare prej 118 deri 325 grimcave për litër, për një total prej 90,000 mikroplastikesh në vit nëse konsumi vjen plotësisht nga këto burime.


Më të lexuarat