Secondary Adv

Gjendet minerali i rralle brenda nje meteori

Share on Google+

Një meteor i gjetur në anën e një rruge në Australi përmban një mineral që kurrë më parë nuk është zbuluar në natyrën e Tokës. 

 

Meteori lehtësisht i dallueshëm në ngjyrë të kuqe dhe të e zezë u gjet pak në dalje të qytetit të Wedderburn në Australinë Jugore në 1951, dhe shkencëtarët janë përpjekur të deshifrojnë sekretet e tij që nga ajo kohë. 

 

Tani një studiues i Institutit të Teknologjisë në Kaliforni (Caltech) ka skanuar copën e shkëmbit hapësinor 210 g dhe zbuloi një mineral brenda. Ata e kanë quajtur atë "edscottite" pas Edward Scott, një kozmokimist pionier në Universitetin e Havait.

Edscottite, e cila është një formë e rrallë e mineralit të hekur-Karbit, prodhohet gjatë shkrirjes së hekurit, por kjo është hera e parë që është gjetur në natyrë. Studiuesit besojnë se shkëmbi hapësinor mund të ketë ardhur nga bërthama e një planeti tjetër, i shkatërruar në një përplasje antike. 

 

Ky meteor kishte një bollëk karboni në të, tha Dr. Stuart Mills, ekspert i gjeoshkencave të Muzeut Victoria. Ndërsa u ftoh ngadalë, hekuri dhe karboni u bashkuan dhe formuan këtë mineral. Përplasja do të ketë dërguar rrënoja duke fluturuar nëpër sistemin diellor, me pjesën më të madhe të tij që përfundojnë në brezin asteroid midis Marsit dhe Jupiterit. 

Shkencëtarët besojnë se meteori Wedderburn qarkulloi atje për disa milion vjet, përpara se një përplasje e rastësishme ta dërgonte atë me shpejtësi drejt Tokës. Ne kemi zbuluar 500,000 deri 600,000 minerale në laborator, por më pak se 6,000 që natyra ka bërë vetë, tha Mills.


Më të lexuarat